Starterslening

Ben je een starter op de woningmarkt? En kun je net niet genoeg lenen om je eerste huis te kopen? Dan kan de SVn Starterslening uitkomst brengen. Of je in aanmerking komt voor de Starterslening is afhankelijk van de gemeente waar je woont. Op dit moment zijn er ongeveer 200 gemeenten die een Starterslening (startershypotheek) aanbieden.

shutterstock_345950657

Een Starterslening sluit je altijd naast een gewone hypotheek bij een bank af. De Starterslening komt dus bovenop de normale hypotheek en niet in plaats van een normale hypotheek.

De voordelen van een startershypotheek

De SVn Starterslening heeft een aantal hele duidelijke voordelen:
– Je eerste koopwoning is toch haalbaar als je niet genoeg kunt lenen bij de bank en onvoldoende eigen spaargeld hebt;
– De eerste 3 jaren hoef je geen rente en aflossing te betalen;
– Een starterslening valt onder Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dat geeft je de zekerheid dat je niet onverantwoord veel leent en biedt je bescherming als je het huis onverhoopt met verlies moet verkopen.

Hoe werkt de Starterslening?

De Starterslening bestaat uit twee delen:
1. Het eerste deel is de Starterslening. Dit deel moet je annuïtair aflossen.
2. Het tweede deel is de Combinatie Lening. Dit deel loopt op.

Voor beide delen heb je de eerste 3 jaar geen maandlasten. Met de Combinatielening betaal je de maandlasten van de eerste 3 jaar. Daarom loopt de Combinatielening de eerste 3 jaar op. Na deze 3 jaar moet je beginnen met het betalen van rente en aflossing. Is je inkomen op dat moment niet voldoende dan kun je een hertoetsing aanvragen. Je kunt dan in aanmerking komen voor een lagere maandlast. Deze hertoetsing kan een aantal keren plaatsvinden: na 6,10 en 15 jaar. Je kunt ook om een hertoetsing  vragen als je relatie eindigt en je de hypotheek van één inkomen moet betal;en.

Op het moment dat je de volledige rente en/of aflossing betaalt, los je op zowel de Starterslening als de Combinatielening af.

De voorwaarden voor een startershypotheek

Je komt voor een Starterslening in aanmerking als je voldoet aan de volgende voorwaarden:

– Je koopt (of jullie kopen) voor het eerst een woning.
– Je sluit een hypotheek af met Nationale Hypotheek Garantie (NHG).
– Je hebt minder spaargeld dan € 30.360. Het meerdere moet je gebruiken voor de aankoop.

Voorwaarden per gemeente

Naast de standaardvoorwaarden moet je ook rekening houden met de voorwaarde per gemeente.
Ten eerste moet de gemeente waar je gaat wonen een Starterslening aanbieden.
Ten tweede stellen zelf ook aanvullende voorwaarden op. Zo kan de koopsom voor een starterswoning zijn gemaximeerd op een ander bedrag dan de NHG grens van € 290.000 of € 307.400 ( met energiebesparende voorzieningen). Kijk dus goed naar de mogelijkheden in jouw gemeente.

Starterslening afsluiten

De hypotheekadviseurs van Moneywise houden rekening met de mogelijkheden van een starterslening in jouw woonplaats en nemen dit mee in het hypotheekadvies.

Auteur: Jochem Kessens

Jochem is medeoprichter van Moneywise en weet veel van financiële producten waaronder [category]. Heb je een vraag? Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *