Wat is het verschil tussen lijfrente en banksparen

Fiscaal gezien vallen zowel banksparen als een lijfrenteverzekering onder de noemer ‘lijfrente‘. Toch zijn er belangrijke verschillen.

Banksparen is sinds de introductie in 2008 razend populair, maar sinds 2022 begint de lijfrenteverzekering aan een comeback.
De rendementen van de lijfrenteverzekering zijn namelijk voor het eerst in 14 jaar weer concurrerend.

Belangrijkste verschillen tussen banksparen en lijfrente

– Depositogarantiestelsel
Banksparen is een vorm van sparen. Daarom is bij een faillissement van de bank uw spaarsaldo tot € 100.000 euro beschermd. De Nederlandsche Bank staat daarvoor garant. Bij een lijfrenteverzekering bestaat deze garantie niet. Bij een faillissement ontstaat onzekerheid over wat er met uw geld gebeurt.

– Uitkering bij overlijden
Bij banksparen wordt het saldo bij overlijden altijd aan de nabestaanden uitgekeerd.
Bij een lijfrenteverzekering gebeurt dat alleen als u daar een aanvullende verzekering voor sluit. Dit gaat dan bovendien ten koste van het rendement.

– Levenslange uitkering
Bij banksparen is er géén sprake van een levenslange uitkering, als de spaarpot leeg is dan stopt de uitkering.
Bij een lijfrenteverzekering kan er wél levenslang worden uitgekeerd.
De verzekeraar kijkt naar de levensverwachting van de verzekerde en baseert daar de tarieven op.

Banksparen: 20 jaar is levenslang
Een tijdelijke lijfrente kent een maximaal toegestane uitkering per jaar (26.463 in 2024). Omdat een bankspaarrekening altijd tijdelijk uitkeert is vastgelegd in de wet, dat als een bankspaarrekening 20 jaar of langer uitkeert, de regels van een levenslange uitkering van toepassing zijn.
Hiermee voldoet banksparen aan de fiscale wetgeving.

Wat levert meer op banksparen of een lijfrenteverzekering?
Via de lijfrente vergelijking op onze website vindt u altijd de beste aanbieder voor uw vrijkomende lijfrente. Hierin worden alle banken en alle verzekeraars meegenomen. Zo weet u zeker dat u het hoogste rendement krijgt tegen de beste voorwaarden.

Auteur: Rob van Lingen

Rob jarenlang actief in de financiele wereld en weet alles van financiële producten waaronder [category]. Heb je een vraag? Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *