Wat is een overbruggingslijfrente?

Een overbruggingslijfrente is een lijfrente die op ieder gewenst moment kan ingaan en waarbij de uitkering door kan lopen tot uiterlijk 31 december van het jaar waarop u de AOW leeftijd bereikt.

Belangrijke datum 31-12-2005
U mag alleen een overbruggingslijfrente aankopen voor de waarde in uw lijfrente die is opgebouwd met premie tot 2006.  Heeft u na die datum geen inleg op uw lijfrente meer gedaan dan mag u de hele waarde gebruiken die vrijkomt.
Heeft u nog wel ingelegd na 31-12-2005? Dan mag u alleen de waarde van dat moment gebruiken voor een overbruggingslijfrente. Het restant van uw vrijkomende lijfrente kunt u gebruiken in het jaar dat u 65 wordt of de AOW leeftijd bereikt.

Ingangsdatum overbruggingslijfrente
U mag zelf bepalen wanneer u start met een uitkering.

Einddatum
De lijfrente-uitkeringen  moeten uiterlijk eindigen in het jaar:

 • waarin u 65 jaar wordt
 • waarin u de AOW-leeftijd bereikt
 • waarin een pensioen van u ingaat

  U mag de einddatum dus zelf kiezen. En u heeft de keuze van 1 januari tot 31 december. De einddatum kan dus ergens in dat jaar liggen en hoeft niet precies het moment te zijn dat u 65 wordt of de AOW leeftijd bereikt

  Belangrijk: meer mogelijkheden einddatum
  Jarenlang was het zo dat deze drie genoemde momenten de enige mogelijke einddatums waren. Recent heeft de fiscus echter akkoord gegeven op een willekeurige einddatum. Dat komt door het woordje uiterlijk. Het is dus mogelijk geworden om een overbrugging te starten op bijvoorbeeld je 60e en op je 62e te laten eindigen. Tenminste dat heeft de fiscus aangegeven.
  Maar niet iedere verzekeraar biedt deze mogelijkheid aan. Moneywise weet welke verzekeraars deze mogelijkheid wel bieden. Neemt u hiervoor contact met ons op: 085 7607600.

  Staat het geld op een bankspaarrekening?
  Heeft u uw lijfrentepolis al eerder omgezet naar een bankspaarrekening? Dan heeft u nog steeds het recht om een overbruggingslijfrente te starten, mits u niet meer heeft ingelegd na 31-12-2005.

  Alleen bij een verzekeraar
  U mag een overbruggingslijfrente alleen aankopen bij een verzekeraar. Dat betekent dat u een uitkering op 1 leven kunt sluiten of op 2 levens als u een partner heeft. De uitkering loopt zolang als de verzekerde(n) in leven is/zijn.

  Vergelijk zelf online alle verzekeraars met een overbruggingslijfrente en kies de hoogste uitkering.

 

Auteur: Rob van Lingen

Rob jarenlang actief in de financiele wereld en weet alles van financiële producten waaronder [category]. Heb je een vraag? Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *