Wanneer ben ik een starter op de woningmarkt?

Je bent een starter op de woningmarkt, als je voor het eerst een huis koopt. Hierbij maakt het niet uit hoe oud je bent. We helpen bij Moneywise regelmatig  klanten die de AOW leeftijd hebben bereikt en voor het eerst een huis kopen.

Verplicht aflossen
Als starter heb je te maken met een aantal fiscale spelregels. De hoofdregel is dat de rente op je hypotheek alleen aftrekbaar is als je daadwerkelijk aflost op je he hypotheek. Dat doe je dan via een annuïteiten of lineaire hypotheek. Hoe een hypotheek voor jou als starter eruit kan zien, kun je heel makkelijk online zelf bepalen via de  hypotheek advies tool voor starters van Moneywise.

Deze regel geldt voor iedereen die na  januari een huis koopt.

rente 30 jaar aftrekbaar
De rente voor je hypotheek mag je gedurende een periode van 30 jaar aftrekken. Daarna vervalt de renteaftrek op de lening. Die regeling geldt voor iedereen die na 2001 een huis heeft gekocht.

Nieuw: geen overdrachtsbelasting meer voor starters
Vanaf januari 2021 hoeven starters geen overdrachtsbelasting meer te betalen. Tenminste dat zijn de plannen van het kabinet die gerepresenteerd worden tijdens prinsjesdag 2020.

Lees alles over de overdrachtsbelasting voor starters in het artikel: Zeven vragen en antwoorden over de overdrachtsbelasting.

Auteur: Jochem Kessens

Jochem is medeoprichter van Moneywise en weet veel van financiële producten waaronder [category]. Heb je een vraag? Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *