Wat is de bijleenregeling

Verkoop je je huidige woning en ga je een ander woning kopen en sluit je voor deze nieuwe woning een hypotheek. Dan krijg je te maken met de bijleenregeling. In het kort komt het er op neer dat je  de overwaarde die vrijkomt bij verkoop opnieuw moet investeren in je nieuwe huis.

Bijleenregeling

Gebruik je de overwaarde niet dan heb over dat deel geen hypotheekrente aftrek.

Voorbeeld
Erik en Loes hebben hun hun huidige woning in 2004 gekocht voor € 200.000. Ze hebben toen een hypotheek afgesloten voor € 200.000. Hiervan is inmiddels € 30.000 afgelost. Hun huidige hypotheekschuld bedraagt duis nog € 170.000. Ze verkopen deze woning nu voor € 250.000. De overwaarde die vrijkomt bedraagt in hun geval dus € 80.000. Ze kopen een nieuw huis van € 400.000. Volgens de bijleenregeling hebben ze nu over nog maar € 320.000 aftrek. Als Erik en Loes toch besluiten om € 350.000 te lenen, missen ze over € 30.000 dus hypotheekrente aftrek.

Bijleenregeling vervalt na 3 jaar

Dit betekent dat als je binnen 3 jaar een nieuwe woning koopt, je verplicht bent om de overwaarde in te brengen in de nieuwe woning. Doe je dat niet? Dan mag je voor het gedeelte van de overwaarde de hypotheekrente niet aftrekken.  De overwaarde levert je een zogenaamde eigenwoningreserve op.

Wil je de gevolgen van de bijleenregeling in jouw situatie berekenen?
Gebruik dan de Rekenhulp Bijleenregeling van de Belastingdienst.
Maar nog makkelijker: bel één van onze hypotheekexperts, die vertellen je in normaal Nederlands met duidelijke voorbeelden wat dit voor jou betekent.

 

 

 

Auteur: Jochem Kessens

Jochem is medeoprichter van Moneywise en weet veel van financiële producten waaronder [category]. Heb je een vraag? Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *