Lijfrente binnen redelijke termijn regelen

Als uw lijfrentepolis vrijvalt moet u bepalen wat u met uw lijfrente wilt gaan doen. U heeft daarin 2 keuzes: nog verder sparen of laten uitkeren.
De keuze moet wel binnen de ‘redelijke termijn’  worden gemaakt. Tenminste zo wordt deze termijn genoemd. In werkelijkheid is het een wettelijke termijn.  Bent u te laat, dan ziet de fiscus het niet maken van de keuze als afkoop met als gevolg dat u tot bijna 70% belasting betaalt over uw lijfrentekapitaal. U moet namelijk in één keer de inkomstenbelasting betalen ( max 49,5%) plus 20% boete (revisierente)

shutterstock_386042887

De redelijke termijn (wettelijke termijn)

De redelijke of wettelijke termijn is vastgelegd in de wet voor een lijfrente. U heeft bij een vrijkomende lijfrente de tijd tot 31 december van het kalenderjaar dat volgt op het jaar waarin het lijfrentekapitaal vrijkwam, dus de polis zijn einddatum bereikte. Komt uw lijfrente op bijvoorbeeld 1 juni 2022 vrij? Dan heeft u dus de tijd tot 31 december 2023.
Overigens is het heel makkelijk om zelf de beste oplossing voor uw lijfrente te vinden. Moneywise heeft een lijfrentevergelijker gebouwd waarmee u snel ziet welke bank of verzekeraar het meeste oplevert voor uw lijfrente.

Redelijke termijn bij overlijden?

Komt het lijfrente kapitaal vrij door overlijden, dan is de termijn zelfs 31 december van het tweede kalenderjaar dat volgt op de uitkeringsdatum bij overlijden. Binnen deze termijn moet er een nabestaandenlijfrente worden aangekocht. Als u na deze termijnen nog geen nieuwe lijfrente heeft gestart, dan is de uitkering in één keer belast.

Wettelijke termijn vrijkomend pensioen

Ook met een vrijkomend pensioen moet u een uitkering aankopen. De redelijke termijn bij pensioen was altijd  echter aanzienlijk korter, namelijk 6 maanden. Maar dat is veranderd!
Een recente uitspraak van de Fiscus heeft deze echter aanzienlijk verruimd. U mag wachten tot 5 jaar na het bereiken van de AOW leeftijd. U mag uw pensioen uitstellen. Formeel zou u dan door moeten werken. In de praktijk spreken wij veel klanten die aangeven dat ze hun pensioen hebben uitgesteld. Ze zijn dan vaak wel gestopt met werken. Overleg dit vooraf goed met uw pensioenuitvoerder.

Wettelijke termijn stamrecht of gouden handdruk

Ook voor een vrijkomende stamrecht ( gouden handdruk) is de wettelijke termijn verlengd naar het jaar waarin u de AOW leeftijd bereikt. Valt uw gouden handdruk polis (of bankspaarrekening ) bijvoorbeeld vrij op 1 juni 2022 maar bereikt in 2024 de AOW leeftijd dan mag u verlengen tot uiterlijk december 2024. Daarna moeten de uitkeringen ingaan. Bereikt u in dit voorbeeld op 1 december de AOW leeftijd en valt uw Gouden Handdruk ook op dat moment vrij dan heeft u een redelijke termijn van 6 maanden om een uitkering te regelen volgens de regels van de fiscus/

Bijzondere reden overschrijden redelijke termijn

Is de overschrijding van de redelijke termijn ontstaan door bijzondere omstandigheden dan kunt u de belastinginspecteur verzoeken om hier rekening mee te houden en vragen om verlenging van de termijn.

 

Auteur: Jeroen Wolfsen

Jeroen is gecertificeerd financieel planner (FFP) en weet alles van financiële producten waaronder [category]. Heb je een vraag? Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *