Is afkoop van mijn pensioen mogelijk?

U mag zelf uw pensioen niet afkopen. Dat is fiscaal niet toegestaan. Een pensioenuitvoerder of pensioenverzekeraar mag uw pensioen wel afkopen. Dat betekent dat ze de waarde van het pensioen in één keer aan u uitkeren. U krijgt dan geen maandelijkse uitkeringen meer.

Afkoop klein pensioen van na 2007
Pensioenuitvoerders mogen zelfstandig besluiten om zogenaamde kleine pensioenen af te kopen. Van een klein pensioen is sprake als de jaarlijkse pensioenuitkering lager is dan € 467,89 (2017)per jaar. Een pensioenuitvoerder mag een klein pensioen afkopen om te voorkomen dat er te veel administratie gevoerd moet worden om de kleine pensioenuitkering iedere maand levenslang uit te keren. Men heeft daar dus niet uw toestemming voor nodig.

Is uw pensioen van voor 2007?
Dan is afkoop alleen toegestaan met uw toestemming en dat van uw partner (of ex-partner).

Bij afkoop van een klein pensioen, maakt de pensioenuitvoerder of -verzekeraar het bedrag netto aan u over. Over de opgebouwde waarde wordt dus belasting ingehouden.

Eenmalig hoog inkomen middelen
Als u door het afkopen in dat jaar eenmalig een hoger inkomen heeft dan kunt u uw inkomen middelen. Dat betekent dat uw inkomen over drie opeenvolgende jaren wordt gemiddeld waardoor u minder belasting hoeft te betalen. Op de site fiscale-middeling.nl kunt u uitrekenen of middelen interessant is voor u.

Auteur: Rob van Lingen

Rob jarenlang actief in de financiele wereld en weet alles van financiële producten waaronder [category]. Heb je een vraag? Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *