Een levenslange pensioen uitkering aankopen

Als uw pensioenpolis vrijkomt dan moet u de opgebouwde waarde levenslang laten uitkeren. U mag zelf weten bij welke verzekeraar u uw pensioen onderbrengt. Een pensioenuitkering is altijd een levenslange uitkering.

shutterstock_165452243

Nabestaandenpensioen
Heeft u ook een partner en heeft u partnerpensioen opgebouwd? Dan krijgt uw partner indien u overlijdt 70% van de uitkeringen zolang zij of hij leeft. De uitkeringen starten direct nadat u uw pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt.

Shoppen met pensioen loont
U bent niet verplicht om het pensioen aan te kopen bij de verzekeraar waar het pensioen is opgebouwd. U mag het pensioen ook onderbrengen bij een andere verzekeraar. Dit kan tot honderden euro’s per jaar schelen.
De hoogte van de uitkering is afhankelijk van de rentestand op het moment van het aanvragen van de levenslange uitkering. De verschillen tussen verzekeraars kunnen groot zijn.
Hier kunt u pensioenverzekeraars vergelijken.

Lage rentestanden geven lage pensioenuitkeringen
De rekenrente staat momenteel erg laag. Dit is nadelig voor de pensioenuitkering, omdat die daardoor ook lager uitvalt.

Er zijn 2 mogelijkheden om toch een hoger pensioen te ontvangen:
1. Pensioen doorbeleggen / variabel pensioen;
2. Hoog / laag pensioen;

Variabel pensioen, ook wel pensioen doorbeleggen
Vanwege de lage rentestanden is het wettelijk mogelijk gemaakt om na pensioendatum door te beleggen. Het idee is dat de beleggingsresultaten hoger zijn dan de huidige rente en dat zo een hogere pensioenuitkering kan worden verkregen.
Uiteraard kent doorbeleggen ook een nadeel: de beleggingsresultaten kunnen tegenvallen waardoor de uitkering nog lager uitvalt.
Lees hier meer over pensioen doorbeleggen.

Hoog / laag pensioen
Een andere mogelijkheid is om te kiezen voor een zogeheten ‘hoog / laag pensioen’. Met deze variant ontvangt u de eerste periode een hoger pensioen dan de overige periode. Zo ontvangt u bijvoorbeeld de eerste 10 jaar een hoger pensioen dan de rest van uw leven. De gedacht hierachter is dat u de eerste 10 jaar van uw leven als pensionado veel actiever bent dan de overige periode, waardoor de inkomensbehoefte in die periode ook hoger is. Via een hoog / laag pensioen kunt u dit realiseren.
Lees meer over het hoog / laag pensioen.

Auteur: Rob van Lingen

Rob jarenlang actief in de financiele wereld en weet alles van financiële producten waaronder [category]. Heb je een vraag? Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *