Notariskosten voor een hypotheek

Als je een nieuwe woning koopt, dan moet je naar de notaris, om die woning op jouw naam te laten zetten via de eigendomsakte. Wat doet de notaris nu precies? En hoeveel kost een notaris?

notaris hypotheek

Als je een woning koopt met een hypotheek, gaat de notaris 2 aktes maken:

Akte van overdracht

Een akte waarmee je eigenaar wordt van de woning, dat noemen we de transport akte. Hierin worden alle zaken vastgelegd die betrekking hebben op de woning. dus wie de eigenarenzijn, hoe de eigendomsverdeling onderling is. Wanneer men eigenaar geworden is en alle informatie over het onderpand. dat noemen we de kadastrale gegevens:  dus adres, grootte van het perceel, bijzondere voorwaarden als erfpacht of recht van overpad. ligt, dus alle kadastrale gegevens.

Hypotheekakte

Daarnaast maakt de notaris ook voor de hypotheek een akte: en dat noemen we de hypotheekakte. Hierin staan alle afspraken met de bank. Dus de hoogte van de lening en wat er gebeurt als je niet op tijd de rente betaald. Deze akte en de inschrijving daarvan in het kadaster is voor de bank heel belangrijk. Het geeft de bank he recht om gebruik te maken van haar recht op parate executie. Dat betekent dat ze het pand kunnen laten verkopen als je de hypotheeklasten niet meer kan of wil betalen.

Notariskosten

De notaris rekent kosten voor het maken van die aktes. Deze liggen gemiddeld rond de € 600,- tot € 750,– per akte.
Deze kosten worden vaak de notariskosten genoemd.

Een notaris bepaalt zelf welke kosten hij rekent, je doet er dus verstandig aan om de prijzen van verschillende notarissen te vergelijken.

De notariskosten zijn niet de enige kosten die je maakt bij het kopen en financieren van een woning. Bereken de bijkomende kosten voor jouw nieuwe woning

Tip:
De kosten per notaris verschillen nogal. Het loont de moeite om bij meerdere notarissen een offerte op te vragen.
Kijk ook eens op onze vergelijking van notaristarieven.

Auteur: Jochem Kessens

Jochem is medeoprichter van Moneywise en weet veel van financiële producten waaronder [category]. Heb je een vraag? Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *