Doelen van een overlijdensrisicoverzekering

Een overlijdensrisicoverzekering sluit je af met een bepaald doel zoals:

  • om (gedeeltelijke) de hypotheek te kunnen aflossen. Zo kunnen nabestaanden in de woning blijven,
  • om je partner goed achter te laten. Dit is een soort nabestaandenvoorziening,
  • om een lening na overlijden direct af te kunnen lossen,
  • zodat je nabestaande de huurkosten kan blijven voldoen.

Type dekking en het verzekeringsdoel
Bij bepaalde doelen sluiten bepaalde dekkingsvormen van een overlijdensrisicoverzekering uitstekend aan.

    • Heb je als doel je nabestaande(n) goed achter te laten, dan is de Gelijkblijvende dekking het meest aansluitend. De hoogte van de uitkering bij het overlijden van de verzekerde is altijd hetzelfde. Na het verstrijken van de gehele looptijd wordt er niets meer uitgekeerd.
    • Heb je een lening afgesloten bijvoorbeeld voor de aankoop van een auto, dan wordt je verplicht vaste bedragen op die lening af te lossen. Wil je ervoor zorgen dat bij overlijden de resterende schuld in 1x afgelost wordt, dan sluit de Lineair Dalende dekking het meeste aan. De hoogte van de uitkering neemt ieder jaar met hetzelfde bedrag af en daalt dus gelijkmatig. Na het verstrijken van de gehele looptijd wordt er bij overlijden niets meer uitgekeerd.
  • Bij veel hypotheken wordt je verplicht gesteld (gedeeltelijk) af te lossen. Hiervoor moet je een spaarvorm regelen. Je bouwt dus langzaam op naar een bepaald bedrag wat voor de aflossing gebruikt wordt. Kom je tijdens die opbouwperiode te overlijden, dan zit je nabestaande mogelijk met een probleem. De Annuitair Dalende dekking biedt dan de meest aansluitende dekking. De hoogte van de uitkering is aan het eind van de looptijd lager dan in het begin. Het bij overlijden uit te keren bedrag neemt aan het begin van de looptijd beperkt af en daalt later veel sterker. De daling is dus met een bocht naar beneden. Je kiest zelf het annuiteitspercentage. Hoe hoger het percentage des te minder snel de waarde daalt. Na het verstrijken van de gehele looptijd wordt er niets meer uitgekeerd.

Afdekken alimentatie

Je bent gescheiden en ontvangt maandelijks een alimentatie. De alimentatie uitkering wordt betaald zolang de alimentatiebetaler in leven is. Overlijdt diegene, dan stopt je recht op alimentatiebetaling. Maar mogelijk ben je mede afhankelijk van die betaling. Wil je dit risico afdekken, dan is een overlijdensrisicoverzekering een relatief goedkope oplossing.

Als ontvanger van de alimentatie verzeker je het leven van de alimentatiebetaler. Je moet dan wel zelf de premie maandelijks betalen. Jij bent dan de verzekeringnemer, de ex partner de verzekerde. Jij tekent de aanvraag van de verzekering, je ex vult een gezondheidsverklaring in. Komt je ex partner te overlijden, dan wordt het verzekerde bedrag vrij van erfbelasting aan jou uitbetaald.

Omdat de alimentatie vaak gedurende een bepaald aantal jaren wordt betaald, moet je de looptijd van de verzekering daarop aanpassen. Iedere maand krijg je een vaste uitkering, wat betekent dat je aanspraak op de totale alimentatie in de loop der jaren afloopt. Het is wellicht verstandig dan te kiezen voor de dalende risicoverzekering. Een dalende overlijdensverzekering heeft een lagere premie dan een gelijkblijvende dekking.

Auteur: Rob van Lingen

Rob jarenlang actief in de financiele wereld en weet alles van financiële producten waaronder [category]. Heb je een vraag? Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *