Waarom kan ik bij 10 jaar rentevast een hogere hypotheek krijgen

Bij het berekenen van de maximale hypotheek wordt gekeken naar een aantal factoren, zoals je bruto inkomen maar ook de rente die je betaalt.
Het rentepercentage waar je voor kiest kan tienduizenden euro’s verschil in maximale hypotheek opleveren.

maximale hypotheek

Rentevastperiode

Het rentepercentage dat je moet betalen is afhankelijk van het aantal jaren dat je de rente vastzet. Dat noemen we de rentevastperiode. Hoe langer je de rente vastzet, hoe hoger deze in principe is. De gedachte is dat hoe hoger de rente is de je betaald hoe hoger je maandlast is. En bij een hogere maandlast kun je minder lenen.

Toetsrente hypotheek

De rente die je gekozen hebt, bepaalt dus voor een deel je maximale hypotheek. Banken noemen dat de toetsrente.

Korter dan 10 jaar rentevast: toetsrente verplicht 5%

Het komt voor dat mensen op basis van hun inkomen niet het benodigde bedrag kunnen lenen. Consumenten zouden dan in de verleiding kunnen komen om een zo kort mogelijke rentevastperiode te kiezen. Ze betalen dan een lagere rente en kunnen daardoor misschien net wel de gewenste hypotheek kunnen krijgen.

Om te voorkomen dat deze consumenten na het aflopen van die korte rentevast periode in de problemen komen als de rente is gestegen, moet er door banken bij een rentevast periode van korter dan 10 jaar worden gerekend met een toetsrente van 5%. Hierdoor kunnen mensen dus niet meer lenen maar juist minder. Op die manier wordt het kiezen van korte rentevastperiodes eigenlijk ontmoedigd.

Voorbeeld 
Erik en Loes hebben een woning gekocht van € 240.000. Ze kunnen op basis van hun inkomen slechts € 230.000 lenen bij een rente van 10 jaar vast van 2%. Ze komen dus tekort. De rente voor 5 jaar vast is 1,6%. Erik heeft het vermoeden dat ze dan wel het gewenste bedrag kunnen lenen. Maar omdat de bank bij een rente van 10 jaar of minder moet uitrekenen op basis van een toetsrente van 5%, kunnen ze nu nog maar € 215.000 lenen.

Maximale lening
Wil je weten wat je maximaal kan lenen? Maak een berekening van je maximale hypotheek en zie meteen hoeveel je kunt lenen en wat de bijbehorende maandlasten zijn.

 

Auteur: Jochem Kessens

Jochem is medeoprichter van Moneywise en weet veel van financiële producten waaronder [category]. Heb je een vraag? Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *