Wat kost een bouwkundige keuring?

Voordat je een nieuwe woning koopt, wil je natuurlijk zeker weten dat de bouwkundige staat van het huis in orde is. Je kunt dit achterhalen door een bouwkundige (ook wel bouwtechnische) keuring te laten uitvoeren door een expert.

shutterstock_1521569936 (1)

Bouwtechnische keuring is zeer verstandig

Een bouwtechnische keuring is niet verplicht, maar het is altijd aan te raden. Zo komen verborgen gebreken aan bijvoorbeeld de fundering of aan het dak aan het licht komen. Natuurlijk is het minder noodzakelijk als je een een appartement koopt dat een paar jaar geleden is gebouwd. Maar zeker bij een iets oudere woning, kan een bouwkundige keuring onverwachte kosten voorkomen.

Koopovereenkomst met bouwkundige keuring als voorwaarde

Het is zelfs aan te raden in de koopovereenkomst op te nemen dat de koop onder voorbehoud is van bouwkundige keuring. Alhoewel dat in de huidige markt nog wel eens lastig kan zijn omdat kopers nu eenmaal erg sterk staan door het geringe aanbod van huizen.
Het kan namelijk zijn dat de bouwkundige staat de waarde van de woning drukt en dat het gebrek eerst verholpen moet worden. Uiteraard kunnen de verkopers dit doen en dan blijft de prijs ongewijzigd. Of je spreekt af dat jij het gebrek oplost en dat je de woning tegen een lager bedrag koopt.

Verborgen gebrek claimen

En er is nog een voordeel van de bouwkundige keuring. Als koper heb je een onderzoeksplicht. Wist de oude eigenaar dat er bijvoorbeeld een lekkend dak was maar heeft hij dat op een slimme manier weggewerkt? Het is dan aan jou om te bewijzen dat het een verborgen gebrek was. En als je het huis niet hebt laten keuren, heb je niet voldaan aan je onderzoeksplicht. De kans dat je de schade dan kan claimen bij de vorige eigenaar is heel klein.

Kosten bouwkundige keuring

Een bouwkundige keuring kost meestal tussen de 400 en de 600 euro. Maar voor dat geld weet je zeker dat je geen bouwval koopt. Moneywise heeft prijsafspraken met keuringsinstituten waardoor je op deze kosten kunt besparen.

 

 

Auteur: Jeroen Wolfsen

Jeroen is gecertificeerd financieel planner (FFP) en weet alles van financiële producten waaronder [category]. Heb je een vraag? Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *