Is een taxatierapport altijd nodig?

Ga je een huis kopen en heb je een hypotheek nodig? Dan wil de bank weten hoeveel de woning waard is.
Ook als je jouw hypotheek wilt oversluiten kan een taxatie geëist worden door de bank. De waarde van de woning wordt in de meeste gevallen bepaald door een taxateur. De taxateur loopt door het huis en bekijkt essentiële zaken die bepalend zijn voor de waarde van de woning.
Dit legt de taxateur allemaal vast in een taxatierapport. Maar is een taxatierapport altijd nodig?

taxatie rapport

Waarom vraagt de bank een taxatierapport?

Een bank mag geen grotere hypotheek verstrekken dan de waarde van de woning. Natuurlijk kan de bank kijken naar de prijs in de koopovereenkomst, maar er wordt steeds vaker overboden waardoor de marktwaarde niet meer gelijk staat aan de werkelijk waarde van de woning. Daarom eisen banken vaak een taxatie die op is gemaakt door een erkend taxateur. Op die manier weten ze zeker dat de woning voldoende waarde voor het geld dat ze uitlenen.

Heb ik altijd een taxatierapport nodig?

Ja, als het gaat om de aankoop van een bestaande woning altijd. Bij een nieuwbouwwoning gaan de meeste banken uit van de waarde van de grond en de bedragen uit de koop-aanneemovereenkomst. Toch zijn er ook banken die voor een nieuwwoning een taxatierapport willen. Vooral als het om een hoger hypotheekbedrag gaat.

Als je je hypotheek gaat oversluiten of verhogen, kan je soms ook de WOZ waarde gebruiken. Dat hangt af van de regels van de bank en de hoogte van de hypotheek t.o.v. van de waarde van je woning.

Wat staat er allemaal in het taxatierapport?

In het taxatierapport neemt de taxateur alle informatie op die bepalend zijn voor de waarde van de woning. Denk hierbij aan:
– type woning,
– het formaat,
– bouwjaar,
– de staat van het onderhoud,
– de ligging en omgeving van de woning,
– de verkoopprijs van vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn.

Hoe kom ik aan een goed en goedkoop taxatierapport?

Dat kunnen wij voor je regelen. Een taxatie via Moneywise wordt gegarandeerd door alle banken geaccepteerd en is snel gereed. En tegen een vaste en scherpe prijs: € 475. Je krijgt dan een NWWI gevalideerd rapport.
Hier vraag je een taxatierapport aan: taxatierapport aanvragen

Mag je het taxatierapport van de verkoper gebruiken?

Als de verkoper van je nieuwe woning het huis heeft zelf laten taxeren en een kant en klaar taxatierapport heeft liggen dat je wel van hem mag gebruiken, zul je helaas ontdekken dat dit niet door de bank geaccepteerd word. Als koper van de woning moet jij de opdrachtgever voor het taxatierapport zijn.

Taxatie en verbouwen

Ga je je woning verbouwen dan wil de bank waar je een hypotheek gaat regelen weten wat de waarde na verbouwing is. Daarbij is het belangrijk dat je goed bespreekt met de taxateur wat je gaat verbouwen en hoeveel dat kost.
Houd er rekening mee dat niet elke euro die je in een verbouwing stopt ook betekent dat de waarde van de woning stijgt.
Als je bijvoorbeeld een huis koopt en de keuken niet mooi vindt, kun je er een nieuwe keuken inzetten. Als dat € 10.000 kost, wil dat niet automatisch zeggen dat je huis € 10.000 meer waard geworden is. We zien vaak dat een verbouwing een waardestijging van ongeveer 60-75% oplevert.
Het is belangrijk om je dat te realiseren omdat het maximale bedrag wat je kunt lenen berekend wordt aan de hand van de waarde na verbouwing in dat geval.

Auteur: Jeroen Wolfsen

Jeroen is gecertificeerd financieel planner (FFP) en weet alles van financiële producten waaronder [category]. Heb je een vraag? Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *