Fiscaal aftrekbare kosten

Heb je een eigen woning? Dan kun je de rente die je voor de hypotheek betaald, aftrekken van de belasting. Er zijn wel een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen om in aanmerking te komen voor hypotheekrente aftrek.

shutterstock_1446065777

Gebruikt voor eigen woning

De hypotheek is gebruikt voor de aankoop, verbetering of het onderhoud van een eigen woning. Je moet dus ook echt in dit huis wonen. De rente van een persoonlijke lening waarvan je kunt aantonen dat je die gebruikt hebt voor je eigen woning is overigens ook aftrekbaar. Heb je extra hypotheek opgenomen maar deze niet gebruikt voor je eigen woning? Dan is de rente niet aftrekbaar.

Je moet verplicht aflossen op de hypotheekschuld

Sluit je na 2013 een nieuwe lening af voor je eigen woning? Dan is de rente alleen aftrekbaar als je daadwerkelijk aflost op deze hypotheek in maximaal 30 jaar. Je moet dus een annuïteiten en lineaire hypoheek afsluiten.
Voor leningen gesloten voor 2013 gelden deze regels niet.

Bijleenregeling

De hypotheekrente is sinds 2001 nog maximaal 30 jaar aftrekbaar. Iedere nieuwe lening die je afsluit voor een eigen woning, krijgt steeds die nieuwe termijn van 30 jaar.

Erfpacht aftrekken van de belasting

Heb je een woning met grond op erfpacht? Dan mag je de jaarlijkse erfpacht ook aftrekken van de belasting.

Boeterente

Heb je eenmalig een bedrag aan boeterente betaald aan je bank omdat je je hypotheek hebt omgezet? Dan is die boeterente ook aftrekbaar. Heb je extra geld geleend om de boeterente te kunnen betalen? Dan mag je de rente over die lening niet aftrekken. Je hebt de lening immers niet gebruikt voor aankoop, verbetering of het onderhoud van een eigen woning.

Eenmalige aftrekbare kosten in verband met de financiering

Heb je net een huis gekocht dan mag je een aantal kosten die je hebt gemaakt om de hypotheek te krijgen eenmalig aftrekken van de belasting. Dat zijn de kosten die je maakt voor het afsluiten van je hypotheek:

  • De advies- en afsluitkosten voor het krijgen van een hypotheek
  • De notariskosten(inclusief BTW) voor het verkrijgen van de hypotheek. De notariskosten voor het kopen van het huis zijn dus niet aftrekbaar.|
  • taxatiekosten (alleen om een lening te krijgen)
  • De kosten van de aanvraag van een Nationale Hypotheek Garantie
  • Bereidstellingsprovisie
  • De bouwrente over de periode na het sluiten van de voorlopige koop-/aannemingsovereenkomst
  • De kosten van een bouwkundige keuring als dit voorwaarde is voor een hypotheek met NHG. Soms vragen banken om die keuring bij oudere woningen.

Auteur: Jeroen Wolfsen

Jeroen is gecertificeerd financieel planner (FFP) en weet alles van financiële producten waaronder [category]. Heb je een vraag? Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *