Uitleg overlijdensrisicoverzekering

De kans dat je komt te overlijden is gelukkig heel klein. Toch stellen de meeste banken een overlijdensrisicoverzekering verplicht als de hypotheek meer dan 80% van de waarde van je woning bedraagt.

Een overlijdensverzekering is ook best verstandig want daarmee voorkom je dat je nabestaanden met een hoge hypotheekschuld achterblijven.

Onze hypotheekmodule geeft je 3 verschillende indicaties
Het minimaal te verzekeren bedrag
– Ons advies
– Volledig verzekerd

1. Minimaal verzekerd bedrag
Het minimale bedrag dat je moet verzekeren is deel van je hypotheek boven de 80% van de waarde van je woning. Je kunt er voor kiezen om het minimale bedrag te verzekeren als de nabestaanden niet in de problemen komen als jij of je partner komt te overlijden.

Voorbeeld:
Erik en Loes kopen een woning voor € 225.000. Ze sluiten hiervoor een hypotheek van € 220.000. Ze moeten hiervoor een overlijdensrisico-verzekering afsluiten want ze lenen meer dan 80% van de waarde van hun woning. De waarde van de woning is € 225.000. Tachtig procent van € 225.000 is € 180.000. Ze lenen € 220.000. Dit betekent dat ze een overlijdensverzekering moeten sluiten voor minimaal € 40.000. Dat vinden ze voldoende want ze hebben allebei best een goed inkomen en kunnen de hypotheek ook in hun eentje betalen.

2. Ons advies
Koop je met een partner dan rekenen we uit wat ieder van jullie afzonderlijk op zijn of haar inkomen kan lenen. Op die manier weten hoeveel hypotheek je op basis van je eigen inkomen verantwoordt kunt lenen. Voor het bedrag dat jullie meer lenen, wordt je partner verzekerd, zodat jij kan blijven wonen en de maandlasten kan blijven betalen op basis van jouw inkomen.

Voorbeeld:
Erik en Loes hebben een hypotheek van € 220.000. Erik kan op basis van zijn inkomen maximaal lenen € 140.000 lenen. Erik sluit een verzekering af op het leven van Loes van €80.000. Als Loes zou overlijden kan Erik de hypotheek aflossen van € 220.000 naar € 140.000. De maandlasten die daarbij horen kan Erik betalen op basis van zijn inkomen.

Loes werkt parttime en kan met haar inkomen de maandlasten van een hypotheek van € 85.000 betalen. Daarom sluit Loes een verzekering af op Erik waarbij ze € 135.000 ontvangt. Als ze daarmee de hypotheek verlaagt kan ze de maandlasten daarna prima betalen.

3. De volledige hypotheekschuld verzekeren
Het kan verstandig zijn om de hele hypotheekschuld te verzekeren. Bijvoorbeeld als een van jullie geen inkomen heeft. Of als jullie kinderen hebben en rekening willen houden met het feit dat de achterblijvende partner misschien minder zal gaan werken als deze er alleen voor komt te staan.

Rekening houden met partnerpensioen
De verzekerde bedragen en premie zijn ter indicatie. Bij het bepalen van het verzekerde bedrag dat nodig is om de hypotheek te kunnen blijven betalen houden we geen rekening met de mogelijkheid dat de achterblijvende partner een partnerpensioen (of nabestaandenpensioen) kan ontvangen. Als dat het geval is kan er meestal minder verzekerd worden omdat het inkomen dan hoger is voor die partner. Onze hypotheekexpert adviseert jullie hierover. Daarvoor heeft hij inzicht nodig in jullie pensioenvoorziening.

Premie van de verzekering
De premie die we tonen is een indicatie gebaseerd op de tarieven van een top 3 verzekeraar. Onze hypotheekexpert zorgt ervoor dat je uiteindelijk bij de goedkoopste verzekeraar de verzekering afsluit.

 

 

 

Auteur: Jochem Kessens

Jochem is medeoprichter van Moneywise en weet veel van financiële producten waaronder [category]. Heb je een vraag? Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *