Uitleg rentevastperiode

Je mag zelf bepalen hoelang je de rente voor je hypotheek vastzet.
Over het algemeen geldt, hoe langer je de rente vastzet, hoe hoger die is.

Door te kiezen voor een langere rentevastperiode, heb je gedurende een lange periode meer zekerheid over de maandlasten van je hypotheek.

Zekerheid of lage maandlasten?
Hoe lang je de rente het beste vast kan zetten is voor iedereen verschillend. De een neemt een kortere periode met een lagere rente om in het begin zo laag mogelijke lasten te hebben, de ander kiest bewust voor een hogere rente en heeft dus meer zekerheid.

Er zijn een paar zaken waar je rekening mee moet houden als je de rente vast zet.

Rente en maximale hypotheek
De hoogte van de rente heeft invloed op het maximale hypotheekbedrag dat je kunt lenen. De bank toetst de maximale hypotheek aan de hand van de rente die je kiest. Daaron noemen we dat ook wel de toestrente.
Als je de rente langer vast zet, stijgt de rente. Daarmee stijgen ook je maandlasten. Hoe hoger je maandlasten, des te minder je kan lenen. Het kan zijn dat je dan meer eigen geld mee moet nemen omdat de hypotheek dus lager wordt. De module geeft dat aan als dit het geval is.

Rente korter dan 10 jaar vast
Kies je voor een rentevastperiode korter dan 10 jaar dan moet de bank verplicht rekenen met een hele hoge toetsrente van 5%.  Het gevolg is dan dat je (fors) minder kunt lenen.

Welke rentevastperiode moet je nu kiezen?
Dat is dus afhankelijk van je wensen en situatie.
Probeer voor jezelf duidelijk te krijgen welke maandlast je acceptabel vind. Een langere rentevastperiode geeft veel zekerheid maar als de bijbehorende maandlast te hoog is voor je, vraag je dan af of je moet kiezen voor een lange rentevastperiode.
Maar wat gebeurt er na de eerste rentevast peridoe als de rente dan hoger staat. Kun je de maandlasten dan nog betalen? Dat is ook iets om over na te denken.

Een andere belangrijke vraag is: Hoe lang denk je in je dit huis te blijven wonen? Als je over een aantal jaren denkt een ander huis te kopen, dan kun je een kortere looptijd overwegen. Maar je kunt ook de rente langer vastzetten en een bank uitkiezen met een goede verhuisregeling. Dan kun je de rente van deze hypotheek meenemen.

De hypotheekexpert van Moneywise helpt je hiermee
Het kiezen van de juiste rentevastperiode kan best lastig zijn. Wij helpen je daarmee door goed naar je situatie te kijken en te luisteren naar wat je zegt. We kunnen verschillende berekeningen maken met verschillende rentes en die naast elkaar voor je leggen. Zo kun je beter een keuze maken die past bij jouw situatie.

Wat doen anderen?
Je moet je er zeker niet door laten leiden maar toch is het interessant om te zien welke rentevastperiode andere mensen op dit moment kiezen.

In onderstaande grafiek zie je dat ongeveer 40% kiest voor 10 jaar vast en 38% voor 20 jaar vast. Er is nog een kleine groep die kiest voor 15 jaar of 30 jaar vast en daarna hou je nog heel weinig mensen over die kiezen voor een andere looptijd.

rvp

 

Auteur: Jochem Kessens

Jochem is medeoprichter van Moneywise en weet veel van financiële producten waaronder [category]. Heb je een vraag? Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *