Waarom eigen geld nodig

Voor het kopen van een eigen huis heb je tegenwoordig altijd eigen geld nodig. Maar dat bedrag kan veranderen als je kiest voor een andere rente. Hoe zit dat?

Onze module rekent uit wat de kosten zijn als je deze woning koopt.
We rekenen ook uit hoeveel hypotheek je kunt lenen. Hierbij houden we rekening met je inkomen en de maandlasten van je hypotheek. Hoe hoger je maandlasten, hoe minder je kan lenen.

Rentepercentage heeft invloed op eigen geld
Je maandlasten zijn natuurlijk afhankelijk van de rente die je kiest. Als je kiest voor een langere rentevastperiode gaat in de meeste gevallen de rente omhoog. Hierdoor daalt je maximale hypotheek. Om de woning dan toch te kunnen kopen, zul je meer eigen geld in moeten brengen.

Rente korter dan 10 jaar vast
Zet je de rente korter vast dan 10 jaar dan moet de bank verplicht rekenen met een rentepercentage van 5%. We noemen dat de toetsrente. Door die hogere toetsrente kun je bij een rentevast periode van 10 jaar of korter een stuk minder lenen en dat kan betekenen dat je meer eigen geld moet meenemen. Ondanks dat de echte rente die je moet betalen aan de bank veel lager is.

De bank moet met een toetsrente van 5% rekenen om je te beschermen tegen plotselinge renteverhogingen als je kiest voor een korte rentevast periode.

Auteur: Jochem Kessens

Jochem is medeoprichter van Moneywise en weet veel van financiële producten waaronder [category]. Heb je een vraag? Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *