Tot welke leeftijd kunt u een hypotheek krijgen?

Wilt u op latere leeftijd nog een huis kopen? En vraagt u zich of u dan nog wel een hypotheek kan krijgen? Dan hebben we goed nieuws voor u. Er is eigenlijk geen verschil in de mogelijkheden voor het verkrijgen van een hypotheek voor een jongere of een oudere. Voor beiden geldt dat de basisvoorwaarde is: het inkomen moet voldoende zijn. Toch zijn er wat verschillen en die leggen we graag uit.

ouder koppel

Bereken direct hoeveel u maximaal kunt krijgen aan hypotheek

Op oudere leeftijd voor het eerst een huis kopen

Als we het hebben over starters op de woningmarkt dan denken we snel aan jongere mensen die voor het eerste een huis gaan kopen. Maar ook een oudere die zijn hele leven een huis gehuurd heeft en op latere leeftijd voor het eerst een huis gaat kopen is een starter op de woningmarkt. En dus gelden voor de oudere starter dezelfde spelregels voor het verkrijgen van een hypotheek.

Maximale leeftijd voor een hypotheek

De meeste banken hebben geen maximale leeftijd voor het verkrijgen van een hypotheek. Maar dat wil niet zeggen dat het altijd lukt om een hypotheek te krijgen voor het gewenste bedrag. De hypotheekexperts van Moneywise hebben veel ervaring in het adviseren en regelen van hypotheken voor ouderen. Het komt er vaak op neer dat alle stukken van de puzzel moeten passen. En dat lukt de ene keer beter dan de andere keer.

De maximale hypotheek

De hoogte van de maximale hypotheek is afhankelijk van drie factoren:
1. Het inkomen: uiteraard bepaalt uw inkomen hoeveel u kunt lenen.
2. De waarde van de woning: u mag in 2018 niet meer lenen dan 100% van de waarde van de woning
3. Het rentepercentage: de rente die u moet betalen heeft invloed op de maandlast en daarmee ook op de maximale hypotheek.
Bereken direct hoeveel u maximaal kunt krijgen aan hypotheek.

Hypotheek op werkelijke lasten: meer hypotheek mogelijk!

Kunt u op basis van de maximale hypotheekberekening niet voldoende lenen? Dan is er goed nieuws.
Steeds meer banken houden rekening met de werkelijke lasten. We noemen dat een werkelijke lasten hypotheek.
De hypotheekadviseurs van Moneywise weten bij welke bank er meer mogelijk is dan de standaard maximale hypotheek

Het inkomen en pensioeninkomen

Bij een oudere woningkoper speelt het pensioen een belangrijke rol bij het berekenen van de maximale hypotheek.
Bent u gepensioneerd, dan is uw pensioeninkomen een vast inkomen. Uw AOW-uitkering en die van uw eventuele partner staan vast en lopende pensioenen staan vast. Eigenlijk bent u een klant met grote zekerheid voor een bank die een hypotheek moet verstrekken. En dat zien we ook terug in de hoogte van de maximale hypotheek. Mensen die de AOW leeftijd hebben bereikt kunnen meer lenen dan mensen met hetzelfde inkomen die nog niet de AOW leeftijd hebben bereikt.

Straks lager pensioen? Verplicht aflossen

Werkt u op dit moment nog maar bereikt u binnen 10,5 jaar de AOW leeftijd? Dan zijn banken verplicht om ook te kijken naar het inkomen na pensionering. En dat heeft meer invloed dan de meeste mensen denken. Als u nu een goed inkomen heeft maar straks een lager pensioen dan kunt u nog steeds een redelijk bedrag lenen. Alleen zult u op pensioendatum een flink bedrag moeten hebben afgelost, zodat u met uw pensioeninkomen de maandlasten ook kan blijven betalen.

Looptijd hypotheek

De looptijd voor een hypotheek is ook voor ouderen gewoon 30 jaar. Is het uw eerste hypotheek dan heeft u ook nog 30 jaar renteaftrek.

Lineair of annuïtair aflossen

Om in aanmerking te komen voor renteaftrek moet er verplicht worden afgelost op de hypotheek. Dat betekent dat u kunt kiezen uit een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek.

Eigen geld belangrijk

Omdat u niet meer mag lenen dan 100% van de waarde van de woning zult u altijd eigen geld mee moeten nemen bij de aankoop van een woning.

Overlijdensverzekering verplicht bij hypotheek op latere leeftijd?

In het verleden was het in veel gevallen verplicht om een overlijdensverzekering af te sluiten als u meer leent dan 80% van de waarde Dat was dan een voorwaarde van de bank. Tegenwoordig hebben veel banken die eis laten vallen omdat het niet meer verplicht is onder NHG.

Toch zijn er nog steeds banken die een overlijdensrisicoverzekering verplicht stellen. En dat is wel een belangrijk punt als u ouder bent want een overlijdensverzekering op latere leeftijd is duurder en zeker bij een lange verzekeringsduur. En het kan natuurlijk zijn dat u op latere leeftijd problemen heeft met uw gezondheid. Dan kan dat problemen opleveren als verzekeraars dan extra vragen gaan stellen, premies verhogen of in het slechtste geval u niet willen verzekeren.

Om die reden is het prettig als u voldoende eigen geld in kan brengen om minder te hoeven lenen dan 80% van de waarde van de woning. Dat heeft ook nog als voordeel dat u een lagere rente betaalt omdat de bank dan minder risico loopt.

Heeft u in het verleden al eerder een eigen huis gehad?

Dan gelden ook dezelfde spelregels. Een voordeel kan zijn dat u een mooie overwaarde heeft opgebouwd door de verkoop van uw eerdere woning(en). U kunt dan meer eigen geld inbrengen.

Overwaarde gebruiken voor nieuwe woning

De fiscus stelt als voorwaarde dat u het eigen geld ook daadwerkelijk inbrengt. Doet u dat niet dan kunt u de rente over het geld dat u extra leent niet aftrekken van de inkomstenbelasting.

Renteaftrek 30 jaar

Vanaf 2001 mag u de rente op een lopende hypotheek nog 30 jaar lang aftrekken van de inkomstenbelasting. Als u dus na die datum eerder een woning met een hypotheek heeft gehad, heeft u al een deel van deze renteaftrek verbruikt. Iets om rekening mee te houden bij het bepalen van de maandlasten omdat op een gegeven moment een deel van uw renteaftrek kan vervallen.

Goed hypotheekadvies voor senioren

Het is dus zeker mogelijk om ook op latere leeftijd nog een hypotheek te krijgen. Toch zijn er een aantal dingen die belangrijk zijn. Met name in de 10,5 jaar voor de AOW-leeftijd kan het verkrijgen van een hypotheek lastig zijn. Bel ons voor een gratis gesprek waarbij we heel snel op basis van uw pensioenoverzicht en svb uitdraai kunnen uitrekenen wat er voor u mogelijk is. Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 17:00. WhatsAppen kan ook ’s avonds en in het weekend tot 22:00.

 

Auteur: Jeroen Wolfsen

Jeroen is gecertificeerd financieel planner (FFP) en weet alles van financiële producten waaronder [category]. Heb je een vraag? Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *