Studieschuld en BKR

Een studieschuld staat niet geregistreerd bij het BKR, het Bureau Krediet Registratie. Alle andere leningen die je hebt afgesloten worden wel door het BKR geregistreerd. Alle leningen, inclusief je studieschuld, hebben invloed op de maximale hypotheek die je kunt lenen.

studieschuld

Minder lenen door studieschuld
Door je studieschuld kun je minder hypotheek krijgen. Bij een salaris van van € 32.000 scheelt dat tussen de € 20.000 en € 30.000. Dit is afhankelijk of je een studieschuld hebt volgens het oude of nieuwe leenstelsel.

Studieschuld niet doorgeven aan de bank
Je kan dan even in de verleiding komen om je studieschuld niet te noemen als je een hypotheek aanvraagt. De bank kan immers niet bij het BKR controleren of je een studieschuld hebt. En met een studieschuld kun je misschien niet voldoende lenen om de woning te kopen die je op het oog hebt.

Je studieschuld verzwijgen bij het aanvragen van een hypotheek is niet verstandig. Uiteindelijk sluit je dan een hypotheek af en heb je ook nog de studieschuld die je af moet betalen. De lasten kunnen dan te hoog worden en misschien kom je elke maand geld tekort. Dat is niet prettig en ook niet verstandig.

Geen kwijtschelding restschuld
Heb je een hypotheek met NHG? Als je in de problemen komt, hoef je in ieder geval niet te rekenen op kwijtschelding van een eventuele restschuld als je je huis met verlies moet verkopen. Het Waarborgfonds Eigen Woningen dat de Nationale Hypotheek Garantie uitvoert, zal dan geen thuis geven. Je draait dan zelf voor een restschuld op.

Banken controleren op een andere manier of je een studieschuld hebt
Bij banken werken ook mensen die gestudeerd hebben. De afdeling die hypotheken accepteert is zich echt wel bewust van het feit dat studieschulden niet geregistreerd staan en niet altijd worden opgegeven bij de aanvraag van een hypotheek. Ze hebben een paar trucjes om dat te controleren. Zo kunnen ze bijvoorbeeld kopieën van je betaalrekeningen opvragen. Dan zien ze al snel dat er maandelijks geld wordt afgeschreven door DUO voor rente en aflossing van een studieschuld.

Zit je studieschuld in de weg van de gewenste hypotheek?
Aflossen is de oplossing. Linksom of rechtsom zul je de lening toch een keer af moeten lossen. Wil je een huis kopen? Start dan zo snel mogelijk met het aflossen van je studieschuld. Dat levert namelijk veel meer hypotheek op. Iedere € 1.000 die je aflost op je studielening, betekent dat je al snel € 2.000 meer hypotheek kan krijgen.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 14-11-2018.

Auteur: Jeroen Wolfsen

Jeroen is gecertificeerd financieel planner (FFP) en weet alles van financiële producten waaronder [category]. Heb je een vraag? Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *