Extra aflossen op je hypotheek

Misschien heb je wat spaargeld over. En denk je er over om extra te gaan aflossen op je hypotheek. Is dat verstandig? Wat schiet je er mee op? We hebben de voor – en nadelen van extra aflossen op je hypotheek voor je op een rijtje gezet.

aflossen hypotheek

De voor- en nadelen van extra aflossen op je hypotheek

Het is natuurlijk afhankelijk van je persoonlijke situatie maar er zijn zeker een aantal zaken die voor iedereen die nadenkt over aflossen belangrijk zijn.

Voordelen aflossen hypotheek

Als je aflost op je hypotheek gaan je maandlasten naar omlaag. En dat is natuurlijk prettig. En daarnaast is het altijd lekker om een lagere schuld te hebben. Je verlaagt hiermee de kans op een restschuld.

Lagere maandlasten door aflossen

Een lagere hypotheek betekent lagere maandlasten. Als je € 10.000 afgelost en je betaalt een rente van 4,8% dan bespaar je € 480 aan rente per jaar. anders gezegd, iedere € 1.000 levert dan een besparing op van € 48. Dat is bruto. Er is dus nog geen rekening gehouden met belastingvoordeel. Als je daar wel rekening mee houdt is de besparing lager.

Lagere hypotheekrente door lagere risicoklasse

Door af te lossen, daalt je hypotheekschuld. En dat is gunstig voor de bank omdat dat meer zekerheid voor de bank oplevert. Je schuld daalt ten opzicht van de waarde. Bij verkoop heeft de bank meer zekerheid dat de hypotheekschuld terugbetaald wordt. En daarom betaal je bij een lagere schuld een lagere rentepercentage. De rente opslag op je hypotheek wijzigt dus. Je gaat bijvoorbeeld van een rente van 4,8% naar 4,5%. Heb je een hypotheek met NHG dan is dit niet van toepassing. Een NHG hypotheek heeft namelijk al een lage rente en die verandert niet als je extra aflost.
Hier kun je zien welke hypotheekrentes banken hanteren.

Bespaar vermogensrendementsheffing door af te lossen

Heb je meer dan € 50.000 euro aan spaargeld of samen met je partner € 100.000 (2021)dan moet je over het meerdere belasting betalen. Dat heet de vermogensrendementsheffing. Door af te lossen verlaag je je box 3 vermogen en betaal je minder vermogensrendementsheffing.

Aflossen levert meer op dan sparen

Door de lage rente op een spaarrekening en het bedrag dat je eventueel aan vermogensrendementsheffing moet betalen levert sparen niks op. Als je je hypotheek er mee aflost, levert dan vaak meer op dan gewoon sparen.

De nadelen van extra aflossen op je hypotheek

Natuurlijk kan extra aflossen op je hypotheek ook nadelen hebben. Hoe daarom ook hier rekening mee:

Je hebt minder spaargeld
Door het aflossen verlaag je het bedrag dat je vrij beschikbaar hebt. Je financiële buffer neemt hierdoor af. Heb je een tegenvaller, bijvoorbeeld een kapotte auto dan is het natuurlijk niet prettig als je daardoor in één keer door je hele spaargeld heen bent. Zorg dus dat je altijd voldoende financiële ruimte over houdt om tegenvallers (of leuke dingen zoals een vakantie) van te kunnen betalen.

Let op je belastingteruggave
Krijg je maandelijks al je belastingvoordeel op de hypotheekrente van de fiscus teruggestort? Let er dan op dat door het verlagen van je hypotheek je schuld je minder belastinggeld terug krijgt. Pas het bedrag dat je maandelijks van de fiscus terug krijgt dus aan. Anders loopt je de kans dat je aan het eind bij moet betalen.

Van plan om te verhuizen, let dan op de bijleenregeling
Als je je huis verkoopt en je hebt overwaarde dan gaat de fiscus ervan uit dat je die overwaarde weer inbrengt in een nieuw huis. Dat heet de bijleenregeling. Als je de winst uit vorige woningen niet gebruikt, verlies je over dat deel van je nieuwe hypotheek de rente aftrek.

Heb je een (bank)spaarhypotheek?
Heb je nu een (bank)spaarhypotheek. Dan moet je niet zomaar op je (bank)spaarhypotheek aflossen. Aflossen op een (bank)spaarhypotheek kan zelfs nadelig zijn. Overleg daarom altijd eerst goed met één van onze hypotheekexperts. Zij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 17:00. WhatsAppen kan ook ’s avonds en in het weekend tot 22:00.

Hypotheekdesk
Tel: 085-7607610
hypotheken@moneywise.nl

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 06-03-2021.

Auteur: Jeroen Wolfsen

Jeroen is gecertificeerd financieel planner (FFP) en weet alles van financiële producten waaronder [category]. Heb je een vraag? Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *