Wat is boeterente?

Boeterente is het bedrag, dat de bank waar je een hypotheek hebt afgesloten, in rekening kan brengen als je eerder dan afgesproken je hypotheek aflost of als je het afgesproken rentepercentage wilt aanpassen.

boeterentefoto

Als je een hypotheek afsluit kun je kiezen of je de rente voor je hypotheek wilt vastzetten voor bijvoorbeeld 5, 10, 15 of 20 jaar. We noemen dat de rentevast periode. Door het vastzetten van de rente weet je zeker welke rente je gaat betalen voor de afgesproken periode. Dat is prettig want je weet dan dat je maandlasten de komende jaren niet zullen stijgen. Maar als tijdens jouw rentevast periode de rente voor hypotheken daalt, betaal jij een hogere rente dan mensen die op dat moment een nieuwe hypotheek afsluiten.

Hypotheek openbreken

Als je ook in aanmerking wilt komen voor die lagere rente moet je je afspraak met de bank openbreken. Dat kun je doen door je hypotheek over te sluiten naar een andere bank of bij dezelfde bank een nieuwe lagere rente af te spreken.

De bank heeft natuurlijk liever dat je doorgaat met de afgesproken hoge rente. Als jij minder rente gaat betalen, kost hun dat geld. En daarom houden ze je aan de afspraak dat je de hoge afgesproken rente blijft betalen gedurende de afgesproken rentevast periode. Het bedrag dat je in één keer aan de bank moet betalen als vergoeding, noemen we de boeterente.

Auteur: Jeroen Wolfsen

Jeroen is gecertificeerd financieel planner (FFP) en weet alles van financiële producten waaronder [category]. Heb je een vraag? Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *