Financiële verplichtingen

Als je een hypotheek wilt afsluiten, dan hebben bestaande financiële verplichtingen invloed op hoeveel jij aan hypotheek kunt krijgen.

Denk hier bijvoorbeeld aan een lopende lening of een krediet. Maar ook een private lease auto en een studieschuld hebben invloed op de hoogte van jouw te verkrijgen hypotheek.

Heb je een studieschuld?
Heb jij of je partner een studieschuld? Dan wordt de verantwoorde maandlast verlaagd met 0,65% van de originele studieschuld. Gemiddeld is de studieschuld € 26.000. Bij dit bedrag kun je zo’n € 30.000 tot € 40.000* minder lenen. Wanneer je begonnen bent met studeren na 1 september 2015, dan valt de studieschuld onder het nieuwe leenstelsel. Je hebt dan langer de tijd om dit terug te betalen. Hierdoor mag worden gerekend met een lagere maandlast. In dat geval wordt er gerekend met 0,35% van de originele studieschuld. Bij een gemiddelde studieschuld van € 26.000 kan je zo’n € 15.000 tot € 25.000 minder lenen.

Kun je rood staan op je betaalrekening?
Als je rood kunt staan, dan heb je een vorm van een krediet. De verantwoorde maandlast wordt verlaagd met 2% van het kredietlimiet.
Kun je € 1.000,- rood staan, dan kun je zo’n € 4.000 tot € 6.000* minder aan hypotheek lenen.

Heb je een creditcard?
Ook een creditcard is een vorm van krediet.
Het gaat hierbij om een creditcard waarbij je niet automatisch iedere maand het gehele opgenomen bedrag aflost.
Heb je bijvoorbeeld een kredietlimiet van € 2.500,- dan kun je zo’n € 10.000 tot € 12.500* minder aan hypotheek lenen.

Heb je een persoonlijke lening of doorlopend krediet?
Bij een lening of krediet wordt gekeken naar de oorspronkelijk leensom. De norm bepaalt dan 2% van de oorspronkelijk leensom gelijk is aan de rente en aflossing die je betaalt.
Heb je bijvoorbeeld een lening van € 10.000,- dan kun je zo’n € 30.000 tot € 50.000* minder aan hypotheek lenen.

‘Gratis’ mobiele telefoon bij abonnement
Sluit je een abonnement voor je GSM af en krijg je daarbij een ‘gratis’ toestel ter waarde van € 250 of meer, dan wordt dat geregistreerd als krediet. In je maandbedrag zit namelijk een terugbetaling voor de GSM verwerkt en dat is officieel een lening.
Bij een telefoon van € 750 kun je zo’n € 3.000 tot € 5.000* minder lenen.

Heb je een private lease auto?
Ook een private lease auto verlaagt je maximale hypotheek. Een private lease auto is een langdurige financiële verplichting en wordt daarom geregistreerd BKR.
Betaal je bijvoorbeeld € 250,- per maand en heb je een contract van 48 maanden? Dan kun je € 45.000  tot € 55.000* minder lenen.

Alimentatieverplichting aan ex-partner
Betaal je partneralimentatie? Dan wordt het bedrag dat je betaalt in mindering gebracht op je inkomen. Dit deel van je inkomen is dus niet beschikbaar voor het aangaan van een hypotheek.

* bij de genoemde bedragen gaan we uit van een hypotheekrente rond 4%.

Auteur: Marije Wijshake-Hellemons

Marije is hypotheekexpert bij Moneywise en weet alles van hypotheken een bijbehorende onderwerpen. Heb je een vraag? Bel haar of haar collega's op 085-760 7610

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *