Hypotheek en lening of krediet

Heb je een persoonlijke lening, een doorlopend krediet of een verzendhuiskrediet? Dan heeft dat invloed op jouw maximale hypotheek.
Je kunt dan minder lenen dan wanneer je geen krediet zou hebben.

lening en hypotheek

Kan ik nog een hypotheek krijgen als ik een lening heb?

Jazeker, in de meeste gevallen is dat geen probleem, maar je kunt wel minder lenen omdat je al financiële verplichtingen bent aangegaan.
Banken gaan er vanuit dat je maandelijks 2% van je oorspronkelijke schuld nodig hebt voor het aflossen van je lopende leningen en/of kredieten. Dit geld kun je dus niet gebruiken voor je hypotheek.

Hoe werkt dat?
Banken mogen jou niet zomaar een hypotheek verstrekken. Ze moeten toetsen of jij voldoende verdient om de hypotheek te kunnen terugbetalen. Alle banken in Nederland zijn verplicht zich te houden aan de GHF norm.
Dit houdt in dat banken op basis van jouw inkomen kijken hoeveel jij mag gebruiken om te ‘verwonen’. Ze noemen dit de woonquote.

Voorbeeld:
Een alleenstaande man van 25 jaar oud die € 35.000 per jaar verdient mag volgens de GHF norm 19% van zijn inkomen verwonen. Dat betekent dat hij € 554,- maximaal mag gebruiken aan rente en aflossing van zijn hypotheek.
Bij een rente van 1,66% betekent dat hij een hypotheek kan krijgen van €155.000,-.

Heeft dezelfde man een persoonlijke lening  van € 10.000?
Dan wordt die € 554,- verlaagd met € 200,- (2% van € 10.000.)
Nu kan deze man nog € 104.751,- lenen.
Ruim € 50.000,- minder dan wanneer er geen krediet was geweest.

Maximale hypotheek berekenen

Heb je een lening of een krediet en wil jij weten hoeveel jij kunt krijgen aan hypotheek?
Bereken direct zelf online de maximale hypotheek. Kun je niet voldoende lenen om je droomhuis te kopen. Neem dan contact op met één van onze hypotheekadviseurs. In de praktijk blijkt er meer mogelijk dan je denkt als we echt alle mogelijkheden onderzoeken.

Auteur: Jochem Kessens

Jochem is medeoprichter van Moneywise en weet veel van financiële producten waaronder [category]. Heb je een vraag? Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *