Hypotheek en een private lease auto

Heb je een private lease auto? Dan heeft dat invloed op jouw maximale hypotheek. Een private lease auto wordt namelijk gezien als een langdurige financiële verplichting en dat contract wordt geregistreerd bij het BKR.
Hierdoor kun je minder krijgen aan hypotheek.

shutterstock_128621612

Kan ik nog een hypotheek  krijgen als ik een private lease auto heb?

Jazeker, in de meeste gevallen is dat geen probleem, maar je kunt wel minder lenen omdat je al financiële verplichtingen bent aangegaan.
Banken gaan er vanuit dat je maandelijks 2% van je oorspronkelijke schuld nodig hebt voor het aflossen van je lopende leningen en/of kredieten. Dit geld kun je dus niet gebruiken voor je hypotheek. Een private lease contract bestaat uit een deel financiering en een deel service. Er wordt standaard vanuit gegaan dat 65% van het maandelijks te betalen bedrag nodig is voor de financiering. Leasemaatschappijen zijn dus verplicht 65% van de totale som te registreren bij het BKR.

 

Update:

Sinds 1 april 2022 weegt een private leasecontract zwaarder mee. Hypotheekaanbieders zijn nu verplicht om rekening te houden met de werkelijke, volledige maandlasten van je private leasecontract.

Voorbeeld
Erik heeft een private lease auto van €200,- per maand. Het contract loopt voor 48 maanden. Dit levert hem een BKR registratie op van 48 * 200 * 65% = € 6.240,-.
Zodra Erik nu een hypotheek aanvraagt, ziet de bank deze registratie  in het BKR staan en zal daar rekening mee houden.

Wil je weten hoeveel jij kunt lenen aan hypotheek naast je private lease verplichting. Maak dan een maximale hypotheekberekening op Moneywise.

Hoe werkt dat?
Banken mogen jou niet zomaar een hypotheek verstrekken. Ze moeten toetsen of jij voldoende verdient om de hypotheek te kunnen terugbetalen. Alle banken in Nederland zijn verplicht zich te houden aan de GHF norm.
Dit houdt in dat banken op basis van jouw inkomen kijken hoeveel jij mag gebruiken om te ‘verwonen’. Ze noemen dit de woonquote.

Voorbeeld:
Erik verdient € 45.000 per jaar en mag volgens de GHF norm 19,5% van zijn inkomen verwonen. Dat betekent dat hij € 731,25,- maximaal mag gebruiken aan rente en aflossing van zijn hypotheek.
Bij een rente van 1,66% betekent dat hij een hypotheek kan krijgen van €207.241,-.

De bank ziet echter dat hij een private lease auto heeft.
Dan wordt die € 731.25,- verlaagd met € 124,80 (2% van € 6.240.)
Erik kan nog wel een hypotheek krijgen. De bank mag hem nu maximaal € 171.872,- lenen.
Ruim € 30.000,- minder dan wanneer er geen private lease auto had.

Maximale hypotheek berekenen
Heb je een private lease auto en wil jij weten hoeveel jij kunt krijgen aan hypotheek?
Bereken direct zelf online de maximale hypotheek

Auteur: Jochem Kessens

Jochem is medeoprichter van Moneywise en weet veel van financiële producten waaronder [category]. Heb je een vraag? Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *