Hypotheek met een studieschuld

Heb je een studieschuld? Dan heeft dat invloed op jouw maximale hypotheek. Je kunt dan minder lenen dan wanneer je geen studieschuld zou hebben. Dat kan betekenen dat het niet mogelijk is om een woning te kopen.

studieschuld hypotheek

Kan ik nog een hypotheek  krijgen als ik een studieschuld heb?

Jazeker, in de meeste gevallen is dat geen probleem. Maar als je een studieschuld hebt kun je wel minder lenen.
Banken houden er wel rekening mee dat je een financiële verplichting hebt. Het inkomen dat je kunt gebruiken voor het betalen van woonlasten wordt door de rente en aflossing op een studieschuld lager. En daardoor kun je al snel tienduizenden euro’s minder lenen. Bereken zelf maar eens je maximale hypotheek.

Hypotheek en het oude leenstelsel

Het oude leenstelsel was geldig tot 1 september 2015.
Heb je een studielening onder het oude leenstelsel? Dan gaan banken er vanuit dat je maandelijks 0,65% van je oorspronkelijke schuld nodig hebt om maandelijks te gebruiken voor rente en aflossing van je studieschuld.
Een studieschuld van € 10.000 onder het oude leenstelsel betekent ongeveer € 20.000 minder hypotheek. Het precisie bedrag is afhankelijk van je inkomen en de rente van je hypotheek. Maar dit is een goede vuistregel om aan te houden.

hypotheek en het nieuwe leenstelsel

Vanaf september geldt het nieuwe leenstelsel. Heb je een lening onder het nieuwe leenstelsel dan houdt de bank rekening met 0,35%. Onder het nieuwe leenstelsel is het gevolg van een studieschuld op je maximale hypotheek veel minder. Onder het nieuwe leenstelsel daalt je hypotheek bij een studieschuld van € 10.000 met ongeveer € 10.000. Dat is dus helft van de verlaging van je hypotheek onder het oude stelsel.

Tip: verhoog je maximale hypotheek door extra af te lossen op je studieschuld

Kun je te weinig lenen door je studieschuld dan kun je, als je tenminste spaargeld hebt, extra aflossen. Banken zijn namelijk verplicht om te rekenen met de oorspronkelijke studieschuld. Ook als je al begonnen bent met aflossen en je studieschuld inmiddels lager is geworden.
Ben je begonnen met een studieschuld van € 20.000 en heb je je iedere maand al afgelost en staat de stand nu op € 16.000 ? Dan rekenen banken nog steeds met €20.000. Los je echter een keer een extra bedrag af, dan rekenen ze met de nieuwe stand van je studielening. Dus los je in dit voorbeeld een keer € 300 extra af, dan kan de bank reken met € 15.700. En dat levert je dus meteen meer maximale hypotheek op.

Voorbeeld hypotheek en studieschuld

Alle banken in Nederland zijn verplicht zich te houden aan de GHF norm.
Dit houdt in dat banken op basis van jouw inkomen kijken hoeveel jij mag gebruiken om te ‘verwonen’. Ze noemen dit de woonquote.

Voorbeeld:
Een stel dat beiden € 30.000 per jaar verdient kan als ze geen studieschuld hebben maximaal € 292.000 lenen bij een rente van 1,6%. Is er sprake van een studieschuld onder het oude leenstelsel van, laten we zeggen, € 30.000 dan daalt de maximale hypotheek naar € 228.000. Hebben ze een studieschuld onder het nieuwe leenstelsel dan kunnen ze nog € 254.000 lenen. Het verschil tussen het oude en nieuwe stelsel is dat je bij het oude stelsel in een kortere tijd moet aflossen. De maandlasten van de studielening zijn dan hoger en dat deel van je inkomen kun je niet gebruiken voor het betalen van je hypotheek. Om die reden kun je bij een studieschuld onder het oude leenstelsel dus minder lenen.

Maximale hypotheek berekenen
Heb je een studieschuld en wil jij weten hoeveel jij kunt krijgen aan hypotheek?
Bereken direct zelf online de maximale hypotheek.

Auteur: Jochem Kessens

Jochem is medeoprichter van Moneywise en weet veel van financiële producten waaronder [category]. Heb je een vraag? Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *