Hypotheek met hulp van ouders

Starters hebben het lastig op de woningmarkt. Veel ouders willen daarom hun kinderen helpen. Daar zijn verschillende manier voor. Wat de beste manier is, hangt af van de situatie en de beschikbaarheid van spaargeld bij de ouders.

shutterstock_116020663

Belastingvrij schenken 

Ouders kunnen hun kinderen  tot € 105.302 belastingvrij schenken (2021). De voorwaarde hiervoor is dat de schenking gebruikt wordt voor de eigen woning van de kinderen. Belastingvrij schenken kan tot leeftijd 40 van het kind (of diens partner).
Omdat er steeds meer eigen geld nodig is bij de aankoop van een woning en de huizen steeds duurder worden is schenken een goede oplossing.
Daarnaast mogen ouders ieder jaar € 6.604( 2021) schenken.

De familiehypotheek

Een andere mogelijkheid is dat de kinderen het geld lenen van de ouders. Dat kan in de vorm van een familiehypotheek. De kinderen lenen het benodigde bedrag bij de ouders en betalen een hoge rente aan de ouders. Het voordeel hiervan is dat het kind de te betalen rente kan aftrekken van de inkomstenbelasting. De ouders ontvangen de rente die het kind betaald belastingvrij. En kunnen vervolgens deze ontvangen rente (of een deel ervan) terugschenken aan het kind door gebruik te maken van de jaarlijkse schenkingsvrijstelling van € 6.604 (2021). Op deze manier betaalt de belastingdienst mee aan deze familiehypotheek.

Ouders hebben geen spaargeld maar wel overwaarde

Niet iedereen heeft het benodigde bedrag aan spaargeld om de kinderen te kunnen helpen. Maar er zijn wel steeds meer ouderen met een forse overwaarde op hun eigen woning. En dat biedt mogelijkheden in deze situatie.

Hypotheek verhogen

Als de ouders veel overwaarde en voldoende inkomen hebben, kunnen ze bij de meeste banken terecht voor een extra hypotheek op hun huis. Bij de meeste banken kunt u een bedrag aflossingsvrij lenen. Ook als u het niet gebruikt voor uw eigen woning. Deze lening wordt dan een box 3 lening genoemd. Wilt u weten of uw inkomen voldoende is om de hypotheek te verhogen? Maak dan eens een maximale hypotheek berekening.

Onvoldoende inkomen? De overwaarde hypotheek

Is er onvoldoende inkomen bij de ouders om het gewenste bedrag aan overwaarde op te nemen? Dan is de overwaarde hypotheek een oplossing.
Met een overwaarde hypotheek  (ook wel verzilverhypotheek of Op-Eet hypotheek genoemd) kan er op basis van de overwaarde toch geld geleend worden. Het inkomen is dus niet van belang.  De hypotheekadviseurs Moneywise kunnen  u adviseren over de mogelijkheden bij verschillende banken en samen met u bepalen welke overwaarde hypotheek het beste is.

 

Auteur: Jochem Kessens

Jochem is medeoprichter van Moneywise en weet veel van financiële producten waaronder [category]. Heb je een vraag? Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *