Lineaire hypotheek

Een lineaire hypotheek is een hypotheek waarbij de hypothecaire schuld gedurende de looptijd (meestal 30 jaar) volledig wordt afgelost.
Bij een lineaire hypotheek los je iedere maand een vast bedrag af. De hypothecaire schuld daalt dus lineair (iedere maand met een gelijk bedrag).
Annuitaire Hypotheek

Dalende maandlasten

Naast de aflossing betaal je ook rente. Na verloop van tijd los je af op de hypotheek, waardoor de rente die betaalt lager wordt. Je kunt de maandlasten van een lineaire hypotheek berekenen in de moneywise hypotheekadviesmodule.

Voordelen van een lineaire hypotheek

Over de gehele looptijd is de lineaire hypotheek goedkoper dan een annuïteitenhypotheek. Dat komt omdat je sneller aflost en daardoor over de gehele looptijd minder rente betaalt.

Het nadeel van een lineaire hypotheek

De lasten bij een lineaire hypotheek zijn in het begin hoger dan bij een annuïteitenhypotheek. Sta je aan het begin van je carrière dan zal je inkomen waarschijnlijk gaan stijgen. Toch heb je dan aan het begin de hoogste hypotheeklasten. Op het moment dat je salaris in latere jaren is gestegen, dalen de lasten juist door het snelle aflossen. Dat past niet bij iedere starter. Zeker niet als je voor een hoog bedrag een woning hebt moeten kopen of bijvoorbeeld ook nog lasten hebt van een studielening.

De rente op een lineaire hypotheek is lager

De rente op een lineaire hypotheek is bij de meeste banken lager dan op een aflossingsvrije hypotheek. Er is geen verschil in de rente tussen een annuïteiten hypotheek of een lineaire hypotheek. Wil je weten hoog de renet op een lineaire hypotheek is. Vergelijk alle hypotheekrentes op onze site.

Auteur: Jochem Kessens

Jochem is medeoprichter van Moneywise en weet veel van financiële producten waaronder [category]. Heb je een vraag? Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *