Meerdere leningen oversluiten

Heb je meerdere leningen en dan is het vaak voordeliger om deze over te sluiten naar 1 nieuwe lening. Zo houd je je leningen en lasten overzichtelijk en ben je sneller leningvrij.

shutterstock_746967208

Lopende leningen samenvoegen

Soms heb je niet in de gaten dat je inmiddels meerdere leningen hebt lopen. Een creditcard, een koop op afbetaling bij een postorderbedrijf, een autofinanciering, rood staan op je betaalrekening. Voordat je het weet heb je meerdere leningen lopen tegen hoge rentes. Het is heel makkelijk om één nieuwe lening af te sluiten en alle bestaande leningen hiermee in één keer af te lossen.

Voorbeeld
Erik en Eva hebben een televisie en een koelkast gekocht bij een postorderbedrijf op afbetaling. De totale kosten € 2.000. Daarnaast hebben ze een schuld op hun creditcard van € 2.500 en staan ze € 500,- rood bij de bank.
De rente op deze kredieten zijn allemaal hoog. Bij postorderbedrijven die gespreid betalen aanbieden betaal je de maximaal toegestane rente van 10%.
Bovendien lossen ze hier nauwelijks op af, waardoor de schuld niet of nauwelijks afneemt.
In totaal betalen ze per maand € 50,-, maar daarmee wordt er nauwelijks afgelost. Op deze manier zitten ze voor vele jaren vast aan deze kredieten.

Sluiten ze de lening over naar een persoonlijke lening met een looptijd van 5 jaar, dan betalen ze € 96,- per maand. Daarin zit de rente van 6% en de aflossing.
Door hun lening over te sluiten zijn ze in 5 jaar schuldenvrij!
En bij de meeste kredietverstrekkers kunnen ze ook nog eens vervroegd aflossen, als ze een financiële meevaller hebben.

Heeft een lening oversluiten wel zin?

Dat heeft het zeker. Je krijgt meestal een lagere rente als je alle leningen samenvoegt en je hebt veel meer overzicht. Veel mensen hebben bij meerdere partijen  kleine kredieten en leningen lopen.

Ze staan rood bij de bank hebben een creditcard, hebben een lening voor een auto en hebben producten op afbetaling gekocht. Vaak is het totaal bedrag dat ze geleend hebben veel hoger dan men in de gaten heeft. En men betaalt een ontzettend hoge rente. De maximale rente op kredieten bedraagt sinds 10 augustus 2020 10% en  geldverstrekkers hebben er geen enkel moeite mee om die hoge rente in rekening te brengen.

Leningen samenvoegen en oversluiten kan duizenden euro’s schelen

Zo heb je ongemerkt veel meer krediet dan je in de gaten hebt en je betaalt ook nog eens de hoofdprijs aan rente. door je leningen samen toevoegen , bespaar je rente, los je sneller af en ben je uiteindelijk duizenden euro’s goedkoper uit!

Auteur: Jochem Kessens

Jochem is medeoprichter van Moneywise en weet veel van financiële producten waaronder [category]. Heb je een vraag? Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *