Crowdfunding als alternatief voor sparen

Via crowdfunding kun je meer rendement maken met je spaargeld. Maar let op, er kleven ook risico’s aan vast. We leggen je uit wat Crowdfunding is en waar je op moet letten.

shutterstock_521961949

Wat is Crowdfunding?

Bij crowdfunding wordt een bedrijf of project gefinancierd door een groep mensen, de crowd. Als het lastig is om geld te lenen bij een bank dan kan het voor ondernemers interessant zijn om geld te lenen via crowdfunding. Het plan wordt dan gepresenteerd op een crowdfunding platform. Daar kunnen particulieren zich in schrijven en geld investeren in dat bedrijf of project. In veel gevallen wordt het geld geleend en ontvangt men daar een rentevergoeding voor. Die rente vergoeding is een stuk hoger dan de spaarrente van dit moment. Dat is niet voor niks. Je loopt namelijk het risico dat het geen succesvol bedrijf of project is en je geïnvesteerde geld dus niet terug krijgt.

Tips om slim om te gaan met crowdfunding

1. Deel van je spaargeld
Gebruik alleen een klein deel van je spaargeld voor crowdfunding. De AFM adviseert je om niet meer dan 10% van je vrij besteedbare vermogen te investeren in crowdfunding.

2. Spreidt je inleg het over meerdere bedrijven
Als je bijvoorbeeld € 5.000 wilt gebruiken, investeer dat bedrag dan niet in één bedrijf. Spreid je risico en kies ervoor om het over veel meer bedrijven te spreiden. Misschien wel 20 keer € 250 per bedrijf.

3. Kies voor verschillende branches
Misschien heb je affiniteit met een bepaalde branche. Toch is het verstandig om je inleg over verschillende soorten bedrijven te verdelen. Zo is je rendement en het terugbetalen van lening niet afhankelijk van een soort bedrijf. als het in die branche in één keer slecht gaat, heb je een probleem.

4. Gebruik meerdere platformen
Kies voor meerdere crowdfundingplatformen. Want ook zo’n platform kan failliet gaan of er mee stoppen. Controleer of het platform is aangesloten bij de AFM in het register crowdfunding platformen.

5. Kijk naar rente en risico
Een goed platform probeert je te helpen met het maken van een risico inschatting. Men werkt daarbij met indicatoren. Zorg dat je deze berijpt. een hoge rentevergoeding betekent in bijna alle gevallen ook een groter risico. Laat je dus niet gek maken door alleen de rente. als je inleg over 10 bedrijven verdeeld en ze betalen allemaal 7% rente kan het zijn dat je werkelijke rendement lager uitvalt als 1 van de 10 bedrijven omvalt en je inleg niet terug kan betalen. Zo kan je rendement met procentpunten dalen. Wees dus altijd kritisch.

6. Begin met een klein bedrag
Wees niet bang om de boot te missen. Er komen steeds weer nieuwe bedrijven waar in je kunt investeren. Begin met een klein bedrag en als je het leuk vindt, breidt het dan stap voor stap uit.  Zo hou je controle en leer je elke keer weer iets meer.

Auteur: Jochem Kessens

Jochem is medeoprichter van Moneywise en weet veel van financiële producten waaronder [category]. Heb je een vraag? Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *