Wat is de looptijdrente?

Een hypotheek met een zo laag mogelijke rente, wie wil dat nu niet? Even extra opletten wanneer je je hypotheek afsluit kan je later in de looptijd veel schelen in de maandlast! Dat zit hem vooral in de eventuele looptijd rente van je hypotheek. Maar wat is looptijdrente?

shutterstock_1241911273

 Wat is looptijdrente?

De gemiddelde rente die je betaalt over de gehele looptijd van je hypotheek, wordt de looptijdrente genoemd. Bij het aflossen van je hypotheekschuld kom je na verloop van tijd in een lagere risicoklasse terecht, waardoor de rente die je moet betalen lager kan worden. Hoe meer je aflost, hoe lager je hypotheekrente wordt die je moet betalen.

Bij welke hypotheekvormen speelt looptijdrente een rol?

Looptijdrente zie je vooral terug bij lineaire en annuïtaire hypotheken. Dat zijn immers de hypotheken waar je op aflost. Iedere keer dat je aflost verlaagt de schuld ten opzicht van de waarde van de woning.

Bij een NHG hypotheek speelt looptijd rente geen rol

De rente op een hypotheek die valt onder Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is al de laagste rente die een bank rekent. Daarom gaat de rente op een NHG hypotheek niet naar beneden als je aflost.

Welke banken bieden de looptijdrente aan?

In de hypotheekrente vergelijker van Moneywise kun je naast de rente van alle banken ook de voorwaarden vergelijken. Daarbij wordt ook de looptijdrente vergelijken en kun je zien welke bank looptijdrente aanbiedt.

 

Auteur: Jeroen Wolfsen

Jeroen is gecertificeerd financieel planner (FFP) en weet alles van financiële producten waaronder [category]. Heb je een vraag? Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *