Variabel Pensioen te spannend? Combineer het met een vast pensioen

Twijfel je over een variabel pensioen omdat je eigenlijk niet te veel risico wil lopen met je pensioenuitkering? Dan is het goed om te weten dat je variabel pensioen op basis van van beleggen kunt combineren met een vast pensioen. En dat kan in één product. Zo heb je een mooie combinatie tussen meer pensioen op basis van beleggen en een vast en zeker pensioen.
Hier kun je meer lezen wanneer variabel pensioen wel of niet geschikt voor je is.

variabel pensioen

Sinds een paar jaar is het mogelijk om te kiezen voor een vast of een variabel pensioen. Bij een vast pensioen wordt je hele pensioenkapitaal in één keer omgezet in een vaste uitkering voor de rest van je leven. Deze pensioenvorm geeft zekerheid. De uitkering kan nooit lager worden. De rest van je leven blijft de uitkering gelijk. Maar helaas is er op dit moment nog een andere zekerheid en dat is de zekerheid dat je op het slechtste moment ooit je pensioen hebt aangekocht tegen de laagste rente ooit. Je krijgt dus een lage uitkering

Variabel pensioen als alternatief voor vast pensioen

Het alternatief is een variabel pensioen, ook wel genoemd pensioen doorbeleggen. Hierbij wordt er alleen voor het eerste jaar een uitkering bepaalt. Na een jaar wordt er gekeken hoeveel rendement er is gemaakt op je beleggen en wat de nieuwe uitkering gaat worden. Je uitkering kan omhoog maar ook omlaag gaan. De startuitkering van een variabel pensioen kan wel 25% per jaar hoger zijn dan bij een vast pensioen. Een variabel pensioen kan honderden euro’s meer pensioen per maand opleveren. Maar als het rendement tegenvalt, kan het pensioen ook lager worden. In het slechtste scenario zelfs lager dan bij een vast pensioen.

Wil je weten hoe groot de verschillen zijn tussen vast en variabel pensioen vergelijk dan alle pensioenuitkeringen op moneywise.nl.

Welke verzekeraars bieden een combinatie vast en Variabel Pensioen?

Er zijn op dit moment 5 verzekeraars die een variabel pensioen aanbieden: Aegon, ABN AMRO, ASR, Allianz en Nationale Nederlanden.
Bij Allianz en Nationale Nederlanden is het mogelijk om een deel van het pensioenkapitaal vast te zetten en een deel te laten uitkeren op basis van beleggen. Dat is een interessante optie als je aan de ene kant een hogere pensioenuitkering maar tegelijkertijd meer zekerheid over je pensioenuitkering wil. Het mag duidelijk zijn dat hoe minder er belegd wordt, hoe zekerder de pensioenuitkering wordt. Een eenmaal gekozen verhouding kan niet meer aangepast worden.

Het variabele pensioen van Allianz

Bij Allianz kun je zelf bepalen hoe je het pensioenkapitaal wil verdelen tussen vast en variabel. Allianz heeft de volgende varianten:

 • 100% beleggen
 • 75% beleggen en 25% vast
 • 50% beleggen en 50% vast
 • 25% beleggen en 75% vast

Het variabele pensioen van Nationale Nederlanden

Bij Nationale Nederlanden is er altijd een deel dat verplicht in vast pensioen wordt gestald. NN kent de volgende varianten:

 • 60% beleggen en 40% vast
 • 45% beleggen en 55% vast
 • 30% beleggen en 70% vast
 • 15% beleggen en 85% vastNationale Nederlanden kiest bewust voor een verplichte combinatie van vast pensioen en variabel pensioen.

Het voordeel van een combinatie tussen vast en variabel pensioen

 • Je kunt uw pensioen afstemmen op uw persoonlijke wensen en situatie.
 • Je kunt zelf kiezen hoeveel zekerheid of risico u wilt lopen.
 • Je krijgt één uitkering van één verzekeraar.
 • Je betaalt maar één keer poliskosten.

  Wil je alles weten over variabel pensioen?

Download dan onze gratis Ebook over variabel pensioen. Of bel gewoon en stel je vraag telefonisch: 085 7607600. We helpen je graag!

Auteur: Jeroen Wolfsen

Jeroen is gecertificeerd financieel planner (FFP) en weet alles van financiële producten waaronder [category]. Heb je een vraag? Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *