Hypotheek voor appartement met een VvE

Als je een appartement koopt en daarvoor een hypotheek wilt regelen zul je merken dat de bank of geldverstrekker ook wil weten of er een VvE is en hoe die VvE er financieel voor staat. Wat is dat nu precies, een VvE wat betekend een VvE voor je hypotheek? Moneywise legt het je uit.

VvE

Wat is een VvE?

VvE is de afkorting voor Verenging van Eigenaars. Als eigenaar van een appartement heb je een aandeel in gebouw. En daarbij heb je het recht om een bepaald deel van dat gebouw als appartement te mogen gebruiken. Zo staat het ook in je notariële leverinsgsakte: je hebt een appartementsrecht. Als je een appartement koopt, wordt je automatisch lid van de VvE. De VvE zorgt voor het onderhoud van het gebouw, het beheer van het gebouw en ook de verkeringen van het gebouw. Een VvE heeft een reservefonds voor het onderhoud aan het gebouw. Als eigenaar van een appartement ben je automatisch lid van die VvE en moet je ook iedere maand een bijdrage betalen aan dat reservefonds.

Wat is een MJOP?

MJOP is de afkorting voor meerjarenonderhoudsplan. Dat is nodig om achterstallig onderhoud aan het pand goed te kunnen doen. Want natuurlijk schilder jij de binnenkant van je appartement als dat nodig is. Maar wie schildert de buitenkant, wie gaat dat regelen en wie gaat dat betalen? Daar beslist de VvE over en maakt daarvoor een MJOP. Het mag duidelijk zijn dat voor een goed MJOP er ook voldoende geld in de kas van de VvE moet zitten om het onderhoud daadwerkelijk uit te kunnen voeren.

VvE en hypotheek

En daar komt het belang van een VvE en een hypotheek om de hoek kijken.
Banken lenen graag geld uit als je een appartement koopt. Maar ze willen er wel zeker van zijn dat het appartement niet in waarde daalt. En slecht onderhoud aan een pand is natuurlijk een reden waarom een pand juist wel in waarde daalt. Daarom stellen veel banken als voorwaarde dat er een actieve VvE is met een goed MJOP en voldoende geld in de kas om dat te kunnen uitvoeren. Het is overigens ook een wettelijk plicht sinds 2012.
Dus bij de aanvraag van je hypotheek zul je dat aan moeten leveren.
Uiteraard weten wij precies wat banken nodig hebben. Heb je hier dus vragen over, neem dan contact op met de hypotheek experts van Moneywise.nl.

Wat als er geen VvE of MJOP is?

Als er geen actieve Vve is ( we noemden dat een slapende VvE) of MJOP dat zullen sommige banken geen hypotheekofferte willen verstrekken. Er is dan voor de bank onvoldoende zekering dat noodzakelijk onderhoud aan et pand kan worden gedaan. En dat kan invloed hebben op de waarde van het onderpand. Let daarom ook goed op bij de aankoop van een appartement wat de status is van de VvE.

Hypotheek voor kleine VvE

We zien in de praktijd dat kleine VvE’s niet altijd een MJOP hebben of voldoende geld in de kas. Sommige banken zullen dan geen hypotheek willen verstrekken omdat je dan niet voldoet aan hun voorwaarden

Gelukkig weten wij bij Moneywise precies welke banken soepeler omgaan met kleinere VvE .
Zo zijn er banken die soepeler omgaan met kleinere VvE’s van maximaal vijf appartementen. De eigenaren van deze VvE’s mogen besluiten om geen geld in een reservefonds te storten. De bank accepteert  dat wanneer 80% van de eigenaren hiermee instemt.  De eigenaren moeten dan schriftelijk verklaren dat ze voldoende (spaar)geld hebben waarmee ze direct voor groot onderhoud kunnen betalen. Een andere mogelijkheid is dat de bank een bankgarantie afgeeft aan de VvE.

Een actieve VvE is altijd een vereiste

Wel is het altijd een voorwaarde dat er sprake is van een actieve VvE, óf als de VvE in oprichting is omdat het pand wordt gesplitst. In beide situaties moet uit het taxatierapport blijken dat de bouwkundige staat ‘voldoende’ of ‘goed’ is. Ook hier zijn er banken die daar soepeler mee omgaan: deze voorwaarde vervalt als uit een onderhoudsplan én een bouwkundig rapport blijkt dat het reservefonds groot genoeg is om alle kosten van het achterstallig onderhoud te betalen.

Auteur: Jeroen Wolfsen

Jeroen is gecertificeerd financieel planner (FFP) en weet alles van financiële producten waaronder [category]. Heb je een vraag? Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *