Dit zijn de oversluitkosten

Denk je erover om je hypotheek over te sluiten? Het oversluiten van je hypotheek kan interessant zijn om verschillende redenen. Misschien wil je besparen op je maandlasten vanwege een lagere hypotheekrente of wil je iets veranderen aan je huis of hypotheek. Het onderzoeken van je mogelijkheden is in alle gevallen verstandig! Maar je maakt ook kosten bij het oversluiten van jouw hypotheek.

Wij laten je zien met welke kosten je rekening moet houden als je jouw hypotheek oversluit. We leggen het je hier allemaal uit.

Kosten hypotheekadvies

Als je jouw hypotheek wilt oversluiten, dan betaal je de kosten van jouw hypotheekadviseur. Bij ons betaal je voor het oversluiten van je hypotheek 1.995 euro.
Voor dat geld rekenen we jouw hele situatie door en zorgen we dat jouw hypotheek weer past in jouw situatie en toekomstbestendig is.

Kosten taxatie

In de meeste gevallen sluit je jouw hypotheek over naar een nieuwe bank.
Jouw huis moet dan getaxeerd worden, omdat de bank moet weten wat jouw woning waard is. In enkele gevallen volstaat een modeltaxatie van bijvoorbeeld Calcasa, maar in de meeste gevallen moet er een taxateur bij je langskomen.
Een taxatie via Moneywise kost 595 euro (650 euro als je verbouwplannen hebt).

Kosten voor de notaris

Als je jouw hypotheek oversluit, moet je jouw nieuwe hypotheek laten inschrijven bij de notaris. De kosten voor de notaris verschillen nog al, maar je betaalt al gauw 700 tot 1.000 euro.

Boeterente voor de huidige bank

Het kan zijn dat je ook een boeterente moet betalen.
De boeterente is feitelijk de optelsom van de rente die je jouw huidige bank nog moet betalen volgens het huidige contract.
Wil je weten hoe een boeterente precies tot stand komt?
Dat lees je hier: Hoe wordt de boeterente  op een hypotheek berekend?

Kosten fiscaal aftrekbaar

Wist je dat je deze kosten in de meeste gevallen kunt aftrekken van de inkomstenbelasting?
Hoe dat zit lees je hier: Zijn de kosten van hypotheek oversluiten aftrekbaar?

Auteur: Marije Wijshake-Hellemons

Marije is hypotheekexpert bij Moneywise en weet alles van hypotheken een bijbehorende onderwerpen. Heb je een vraag? Bel haar of haar collega's op 085-760 7610

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *