Wat levert een variabel pensioen op en hoe veel is de uitkering door de jaren heen?

Inmiddels zijn er de eerste klanten die sinds 2017 een variabel pensioen hebben ontvangen. Op basis van de resultaten uit het verleden kunnen we  goed beeld geven van de ontwikkeling van de maandelijkse uitkering tot en met het jaar 2023.

Uitkering variabel pensioen van 2017 tot en met 2023

In onderstaande tabel ziet u hoe het de pensioenuitkering zicht heeft ontwikkeld van 2017 tot en met 20232 voor iemand die een pensioenkapitaal van € 200.000 bij Aegon in het offensieve profiel heeft ondergebracht.

Men had een vaste uitkering van € 687,08 (gele kolom in de tabel) kunnen krijgen in 2017 maar koos voor een variabel pensioen. Bij een variabel pensioen kan de uitkering stijgen maar de uitkering kan ook dalen. Een variabel pensioen is daarom niet voor iedereen geschikt.

Variabel pensioen heeft de afgelopen jaren veel meer opgeleverd dan een vast pensioen

Deze klant koos voor een variabel pensioen omdat de startuitkering hoger was dan bij een vast pensioen en eventuele dalingen van de pensioenuitkering financieel opgevangen konden worden.
De gemiddelde uitkering van het variabele pensioen over de afgelopen 6 jaar en het komende jaar 2023  bedroeg €  975,32. Deze klant ontvang in 7 jaar tijd dus gemiddeld iedere maand € 288,25 meer dan de uitkering voor een vast pensioen. In 7 jaar tijd is het verschil € 24.212,16 meer aan pensioen.

waarde variabel pensioen versus vast pensioen

In onderstaande tabel ziet u wat de rendementen en daarmee de uitkering door de jaren heen is geweest. Dit is gebaseerd op de afgelopen jaren. Uiteraard bieden deze resultaten geen garantie voor toekomstige uitkeringen.

Uitkering verloop variabel pensioen

Waarom is de pensioenuitkering in 2023 lager dan in 2022??

In 2022 is sprake van een flinke correctie op de beurs. De aandelenbeurzen staan lager onder meer door de oorlog in Oekraïne. En de rente is hard gestegen. Dat heeft invloed op de koersen van obligaties. De waarde van veel obligaties zijn lager geworden. Maar de gestegen rente heeft ook een voordeel. Voor het bepalen van de jaarlijkse pensioenuitkering wordt nu gerekend met een hogere rekenrente. En dat levert een hogere uitkering op. Toch is de uitkeoirnmg in 2023 zo’n 19,4% lager dan in 2022. Maar nog steeds is de uitkering hoger met € 919,65 dan de uitkering voor een vast pensioen van € 687,08 waarvoor de klant in 2017 had kunnen kiezen.
 

Is nu instappen op een variabel pensioen verstandig?

Dat is moeilijk te zeggen. We leven in een onrustige wereld en dat heeft effect op de beurzen. Het is moeilijk te voorspellen wat de toekomst gaat brengen. Maar feit is dat als nu een variabel pensioen aankoopt U de beleggingen goedkoper aankoopt dan in het begin van 2022. En dat is natuurlijk altijd interessant.

Ook zien we dat veel klanten de waarde van hun vrijkomend pensioen in 2022 hebben zien dalen.  Koopt men op dat moment een vast pensioen aan dan heeft men echt verlies geleden ( pleister op die wonde is de hogere rekenrente waardoor de pensioenuitkering mee valt).

Een andere optie is dan juist weer te kiezen voor een variabel pensioen. Het vrijkomende pensioenkapitaal is lager geworden door de lagere beurskoersen maar men koopt op het zelfde moment weer beleggingen voor het variabel pensioen aan tegen diezelfde lage beurskoersen.  Je steekt als het ware één op één over.

Maar het allerbelangrijkste: kies die pensioenvorm waar je je prettig bij voelt. Een variabel pensioen geeft een grote kans op hogere uitkeringen maar als je niet prettig slaapt bij het idee dat die ook een keer lager kan zijn dan is een variabel pensioen waarschijnlijk niet geschikt voor je.

Auteur: Jeroen Wolfsen

Jeroen is gecertificeerd financieel planner (FFP) en weet alles van financiële producten waaronder [category]. Heb je een vraag? Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *