Wat is de herkomst van de inleg?

Voor de juiste fiscale behandeling van uw nieuwe lijfrente is de herkomst van de inleg belangrijk. Ondanks dat alles een ‘lijfrente’ is kunnen de fiscale regels verschillen.

Vrijkomende lijfrente
Een lijfrente is een polis of bankspaarrekening waar u geld op heeft gestort en deze heeft afgetrokken van de inkomstenbelasting.

Afkoop woekerpolis
In deze vergelijking kijken we naar een afgekochte woekerpolis (beleggingsverzekering) die bedoelt waren als aanvulling voor het pensioen zoals lijfrente bedoelt is.

Gouden Handdruk
Heeft u in het verleden een ontslagvergoeding ontvangen en heeft u daar een lijfrente mee gestart, kies dan voor deze optie.
Ook als u uw stamrecht BV wilt omzetten in een lijfrente kiest u hier voor ‘gouden handdruk’

Een lijfrente erfen
Erft u een lijfrente? Dan moet u een nabestaandenlijfrente aankopen.
Ontvangt u een lijfrentepolis of bankspaarrekening vanuit de nalatenschap, kies dan voor deze optie.

FOR – (Fiscale) oudedagsreserve
Bent u ZZP-er / freelancer of heeft u een eenmanszaak en heeft u in het verleden ‘gedoteerd aan de FOR’. Kies dan voor deze optie.
Letop: als u uw FOR al in een lijfrente heeft afgestort en die lijfrente komt nu vrij, kies dan voor ‘vrijkomende lijfrente’

ODV – Oudedagsverplichting DGA
Heeft u in 2017 tot 2019 meegedaan aan de uitfasering van het Pensioen in eigen beheer? En wilt u de oudedagsverplichting (ODV) omzetten in een lijfrente? Kies dan voor deze optie

Auteur: Jochem Kessens

Jochem is medeoprichter van Moneywise en weet veel van financiële producten waaronder [category]. Heb je een vraag? Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *